ПЕТАК, 6. 7. 2018 - 14:59

Извор: Епархија пакрачко-славонска

Епископији славонској враћен архијерејски жезал епископа Кирила Живковића

У среду, 4. јула 2018. године, о празнику Светог мученика Јулијана Тарсијског и Преподобне Анастасије Српске, по молби Његовог Преосвештенства Владике пакрачко-славонског г. Јована и благословом Његовог Високопреосвештенства Митрополита Загребачко-љубљанског г. Порфирија, из музеја Епархије загребачко-љубљанске, где се привремено налазио на чувању од 1983. године, Епископији славонској враћен је музејски предложак Архијерејски жезал Епископа пакрачког Кирила Живковића.

Епархија пакрачко-славонска
У Пакрац враћен архијерејски жезал епископа Кирила Живковића

Епископ Кирил Живковић столовао је у Пакрацу од 1786. до 1807. године као седамнаести архијереј пакрачки и оснивач Епархијске књижнице. Његов архијерејски жезал се чувао и традиционално преносио у наслеђе сваком потоњем првојерарху Епископије пакрачке кроз историју.

Епархија пакрачко-славонска
Епископ пакрачко-славонски Кирило Живковић

С тим жезлом епископ Кирил Живковић насликан је на свом тзв. „великом портрету“, а са истим је фотографисан и епископ Мирон Николић о 40-годишњици своје архијерејске службе 1931. године.

Благодарећи митрополиту Порфирију, 14. септембра 2014. године с тим жезлом у трон Епископа пакрачких и славонских, као двадесет и седми њен архијереј, устоличен је и садашњи Епископ пакрачко-славонски г-дин Јован.

Епархија пакрачко-славонска
Епископ пакрачко-славонски Јован на свом устоличењу са Архијерејским жезлом Епископа Кирила Живковића

Повезане вести

Вести