НЕДЕЉА, 1. 7. 2018 - 14:57

Извор: ТВ Храм

Патријарх Иринеј служио у Цркви Светог великомучника и кнеза српског Лазара на Звездари

Његова Светост Патријарх српски г-дин Иринеј служио је Свету архијерејску Литургију на дан када се Српска Православна Црква молитвено сећа Светих мученика Леонтија, Ипатије и Теодула, 1. јула 2018. године, у присуству Митрополита черновичког и буковинског Г. Алексија са својом делегацијом, у звездарској Цркви Лазарици.

ТВ Храм
Дочек Његове Светости Патријарха српског

После светог причешћа, које су примили скоро сви верни окупљени у Лазарици на овај свети дан из руке Патријарха српског, Свјетјејши је произнео беседу о значају узимања Тела и Крви Господње на свакој Литургији, за животе свих верника у савременом свету који је препун искушења које деле православни народи Руси и Срби истакавши да је у Украјини у току борба између правде и неправде, као што се дешава у српским земљама. Поздрављајући госта, Митрополита Алексија, Патријарх је заблагодарио Богу што је и он присутан на Светој Служби баш у Храму који је посвећен великомученику српском кнезу Лазару. Патријарх се, у наставку беседе, осврнуо и на прочитано зачало из Светог Јеванђеља уз поуку да је непримерено то што људи нису препознали Исуса као избавитеља од греха, јер је он бесомучне излечио и зле духове упутио у свиње, као нечисте животиње, већ су се уплашили и замолили да оде из њиховог града.

ТВ Храм
Патријарх Иринеј причестио је велики број деце

На крају Свете Литургије старешина Храма протојереј-ставрофор Драгослав Стикић је, у име братства и свих парохијана обе лазаричке парохије, даривао Патријарха српског Г. Иринеја филигрански украшеном иконом Светог кнеза српског Лазара, на молитвено сећање.

После свете Службе уследила је Трпеза љубави коју је спремило братство Храма уз велику помоћ свих парохијана и Црквеног одбора лазаричког. На крају је старешина Драгослав Стикић захвалио Патријарху Иринеју и свим служашчим свештеницима, ђаконима и свим људима који су допринели да се обнови овај Свети храм и парохијски дом, уз позив да и следеће године заједно буду на прослави храмовне славе београдске Лазарице.

ТВ Храм
Филигранстки украшена икона Светог Кнеза Лазара дар парохијана и братства Лазаревачке Цркве Патријарху српском г-дину Иринеју

После трпезе љубави и топлих речи добродошлице, Патријарх је захвалио старешини лазаричком протојереју-ставрофору Драгославу Стикићу и братству лазаричком, члановима Црквеног одбора, и нагласио да је овај звездарски Храм доживео препород на свим нивоима, да су грађевински унапредили богомољу и црквену зграду, али и да су живу Цркву умножили што се могло видети из великог броја причасника на данашњем богослужењу. Патријарх је нагласио да је одувек у српском народу Храм и црквени дом био и народни дом и народна кућа, а да је за то најбољи пример звездарска Лазарица. После трпезе љубави старешина Храма је провео Патријарха Иринеја кроз новосаграђене просторије у парохијском дому, док су у уређеној порти чекали парохијани који су на растанку узели благослов и поздравили Патријарха Иринеја уз молбу да ускоро дође да освешта нов живопис и уређен парохијски дом.

Повезане вести

Вести