ПОНЕДЕЉАК, 28. 5. 2018 - 17:15

Извор: Епархија бачка

Празник Свете Педесетнице у Саборном храму у Новом Саду

У недељу Свете Педесетнице, 27. маја 2018. године, у Саборном храму у Новом Саду, Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки Иринеј служио је свету Литургију, уз саслужење изабраног Епископа осечкопољског и барањског Херувима (Ђермановића), протопрезвитера-ставрофора Николе Билића, пароха при храму Светог великомученика Георгија у Сиднеју, братства Саборног храма и новосадских ђакона.

Епархија бачка
Епископ Иринеј служио је свету Литургију у Саборном Храму у Новом Саду

На малом входу на светој Литургији, владика Иринеј је рукопроизвео игумана Херувима, настојатеља манастира Успења Пресвете Богородице у Даљу и изабраног Епископа осечкопољског и барањског, у чин архимандрита.

У свом архипастирском обраћању владика Иринеј је између осталог истакао: -У низу великих празника богослужбене године посебно се издвајају Господњи празници. Зеленило је символ живота, а у данашњем празнику славимо живот не само биолошки, него и живот вечни који нам дарује Спаситељ света. Педесетница је најзваничнији назив Празника, будући да се данашњи догађај десио у педесети дан по празнику старозаветне Пасхе и она налази свој смисао како и остали старозаветни празници у Новом Завету. Дух Свети није постао човек као вечни Син Божји, него је само у појединим моментима историје Цркве Христове био видљив у својој невидљивости. Данас се пројављује у виду огњених језика, пламен који греје и оживотворава...

Повезане вести

Вести