СУБОТА, 5. 5. 2018 - 14:57

Извор: ТВ Храм

Свети архијерејски Сабор о радовима на Храму Светог Саве

Свети архијерејски Сабор Српске православне цркве одржао је седницу на Врачару која је била посвећена наставку радова на Храму Светог Саве, а како је истакнуто, до 2019. године биће завршен велики и два мала иконостаса у северној и јужној припрати.

Ђакон Драган С. Танасијевић
Седница Сабора

На седници представницима Сабора поднет је извештај о досадашњим радовима на изградњи храма, посебно о радовима у претходних годину дана. 

Архијереји су упознати са радовима који ће се обавити до септембра 2019. године. 

До тог датума ће, између осталог, бити завршен велики иконостас, два мала иконостаса у северној и јужној припрати храма, украсне облоге на вратима од ливене бронзе, мермерни под, декоративна унутрашња расвета, као и замена постојеће камене облоге на платоу око највећег храма српске цркве.

Протојереј - ставрофор Стојадин Павловић објаснио је да је током заседања Сабора, један дан недељно посвећен обнови Hрама, а на седницама се, након увида у радове, подносе, како грађевински и занатски, тако и финансијски извештаји радовима.

Напомиње да се на седницама износе и планови рада у наредној години и подсећа да су у састав централног тела задуженог за градњу и довршење храма укључени патријарх српски Иринеј, сви архијереји Сабора, као и представници епархија широм света.

Протојереј је подсетио и да је Храм Светог Саве, након вишедеценијске забране радова на обнови храма након Другог светског рата, захваљујући великим напорима Сабора и патријарха Германа, наставио радове 1985. године. 

Након данашње седнице Светог архијерејског Сабора у крипти спомен-храма у присуству патријарха Иринеја и архијереја, традиционално је служен парастос преминулим ктиторима, приложницима и добротворима Светосавског Храма. 

Парастос је служио епископ шумадијски Јован.

Повезане вести

Вести