ЧЕТВРТАК, 12. 4. 2018 - 10:00

Извор: Епархија канадска

Васкршња молитвена сабрања у Канади

Највећи празник Христовог Васкрсења свечано је прослављен у манастиру Светог Преображења Господњег у Милтону. Манастирска звона су огласила почетак пасхалне радости тачно у 4 часа ујутру. У цркви испуњеној верним народом који се сабрао из више градова јужног Онтарија, служено је пасхално јутрење и Литургија којом је началствовао Његово Преосвештенство Епископ канадски г. Митрофан уз саслужење протосинђела Василија (Гавриловића), јереја Радована Кодића и ђакона Александра Митровића.

Епархија канадска

Васкршња молитвена сабрања у Канади

По литургијском отпусту, Преосвећени Владика г. Митрофан прочитао је Васкршњу посланицу Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја. Након поделе нафоре и освећених васкршњих јаја, верни народ, на челу са својим Архипастиром, узео је учешћа у богато припремљеној трпези у манастирском конаку.

Васкрсење Христово свечано је прослављено у парохији Светог пророка Илије у Нијагари. Веома посећена била су богослужења на Велики петак и Васкрс.

Епархија канадска

Васкршња молитвена сабрања у Канади

У препуном храму Свете Тројице у Кичинеру свечано је прослављено Васкрсење Христово. Причестило око две стотние верника. Прочитана је Васкршња посланица Патријарха српског г. Иринеја. Васкршње славље је настављено у црквеној сали, где су чланице Кола српских сестара приредиле богат ручак за све присутне. 

Радосни дан Васкрсње Господњег прослављен је торжествено у Саборном храму Светог оца Николаја у Хамилтону. Васкрсно јутрење започело је у поноћ трокраким опходом око светог храма. Велики број верника, поготово младих, није обесхрабрила студен неуобичајена за ово доба године. Појући Васкрсење Твоје Христе Спасе, анђели на небесима песмом славе, удостој и нас на земљи, да Те чистим срцем славимо, проте Ђуро и Дејан предводили су литију. Уз појање тропара Христос Васкрсе из мртвих, смрћу смрт уништи и онима у гробовима живот дарова свечано су ушли у свети храм, праћени мноштвом народа. На Васкрс, служена је света Литургија, а на свештеников узвик Христос Васкрсе!присутни верници громко одговорише Васитину Васкрсе!. Служили су протојереји Ђуро Самац и Дејан Обрадовић као и дугогодишњи хамилтонски свештеник протојереј-ставрофор Стеван Стојсављевић. Радовали су се сви, посебно мала дечица. Многи су се причестили.  На крају проте Дејан и Стеван делили су нафору, а прота Ђуро јаја која су на Велики петак офарбали ученици Српске школе. 

Најрадосније праздник Христове победе над смрћу прослављен је свечано у мисионарској парохији Светих Кирила и Методија у Гвелфу. На дан празника уз велику љубав Епископа канадског г. Митрофана богослужење је обавио протосинђел Василије из манастира Милтон. Богослужењу је присуствовао велики број верника.  Празник над празницима је донео велику радост верном народу настањеном у овом предивном граду.

Величанствени празник Христове победе над смрћу свечано је обележен и прослављен у Садбарију. У припреми за свечани дочек Празника над празницима учествовали су многи парохијани и они који се спремају да приме истиниту веру православну. Заједница у Садбарију је посебно радосна због добијања два нова члана из римокатоличке и презвитеријанске деноминације у току Великог поста и на Велику суботу. На Велику суботу значајан број родитеља је довео своју децу разних етничких група и узраста да украшавају јаја за Празник над празницима. Био је то јединствен догаћај да се у малој заједници окупи велики број малишана како би прославили Васкрслог Господа. Света Литургија на дан Христовог Васкрсења служена је у 9 часова ујутру. На служби је било више од 80 душа што се није десило још од деведесетих година прошлог века.

Прослава Васкрса у храму Светог Саве у Лондону отпочела је у поноћ празничним Пасхалним јутрењем уз појање Воскресеније Твоје Христе Спасе ангели појут на небесјех чиме је присутном верном народу објављено Васкрсење Господа нашег Исуса Христа. У 10 часова ујутру у храму испуњеном верницима који су дошли да прославе највећи хришћански празник, Васкресење Христово, евхаристијско сабрање предводио је надлежни парох протојереј-ставрофор Васа Пејовић, а на литургијске прозбе је одговарао парохијски хор. 

Епархија канадска

Васкршња молитвена сабрања у Канади

Највећи хришћански празник, Празник над празницима, Васкрсење Господа и Спаса нашег Исуса Христа, молитвено је прослављен у парохији Светог Арсенија Сремца у Видбију, у недељу 8. априла 2018. љета Господњег. Свечано Васкршње јутрење са литијом око цркве одслужено је у поноћ уз молитвено учешће бројног верног народа.  Ујутру је служена свечана света Литургија у цркви препуној народа и малишана од којих су се готово сви причестили светим Телом и Крвљу Христовом. После замвоне молитве, светом водицом освећена су васкршња јаја, а затим је прочитана Посланица патријарха Иринеја. На самом крају сви су учествовали у богатој празничној трпези коју су спремиле вредне чланице Кола српских сестара. 

Празник славног Васкрсења Христовог прослављен је евхаристијским сабрањем верног народа у храму Виндзорске Грачанице. Испуњени радошћу због доласка ишчекиваног Дана победе живота над смрћу, Празника над празницима, црква је била испуњена верним народом. Надлежни парох  протојереј Милан Јовановић је прочитао Васкршњу посланицу преневши поуку Патријарха српског г. Иринеја и архијереја Српске Православне Цркве својој духовној деци. На крају деца Српске школе, заједно са протиницом Жељком, прославили су песмом велики празник.

Сверадосни и свеспасоносни празник Васкрсења Господњег свечано је прослављен у храму Светог великомученика Георгија у Нијагара Фалсу. Васкршње јутрење отпочело је у поноћ паљењем свећа у знак духовне радости. Током јутрења храмом је одјекивао победни поклич:  Христос васкрсе - Ваистину васкресе!  У недељу у 10 часова ујутро свету Литургију служио је надлежни парох презвитер Милорад Делић. На литургијске прозбе одговарао је парохијски хор. Присутни верни народ причестио се светим Телом и Крвљу Господа Исуса Христа испуњавајући тако речи Господње Који је рекао: „Који једе моје тело и пије моју крв има живот вечни, и ја ћу га васкрснути у последњи дан.“

Милошћу Божјом и благословом Светог Саве Васкрс у Торонту и ове године је прослављени у истинској радости. Као и увек, велики број верника из Торонта и околине је походио свој историјски и свети храм да искаже љубав према светињи и прими благослов Празника над празницима, а радост је била велика – сразмерна броју људи који су испуњавали свој храм нарочито током најсветијих дана пред Васкрс - опширније.

Повезане вести

Вести