ПЕТАК, 6. 4. 2018 - 12:17

Извор: спц.рс

Дечје Васкршње чаролије у Конаку кнегиње Љубице

Патријарха српског Иринеја, покровитеља манифестације Дечје васкршње чаролије, коју организују Пријатељи деце Палилуле, у врту Конака кнегиње Љубице на Велику среду, 4. априла 2018. године, дочекала су деца у народним ношњама и уручила му васкршње дарове: осликано васкршње јаје и корпицу коју су сами за ову прилику припремили. Свјатјејшег Патријарха поздравио је г. Бранислав Јовић, председник палилулског удружења.

спц.рс
Патријарх Иринеј у Конаку кнегиње Љубице

Раздрагану децу, која се већ две деценије сабирају поводом васкршњих празника, поздравио је патријарх Иринеј казавши да се на овом сабору деца труде да покажу своју уметничку вештину у украшавању васкршњих јаја. -Да радост Христовог Васкрсења освоји наша срца и да та радост не буде само о Васкрсу,  него и током године и током читавог нашег живота жеља је и поздрав који је његова Светост упутио деци из Београда, Липљана, Бања Луке, Ниша и Јагодине, и додао:

-Нека вера наша православна буде у срцима вашим и нека вам помогне да узрастете духовно и морално и да будете радост својих родитеља, учитеља и радост наше Цркве.

спц.рс
Деца у Конаку кнегиње Љубице

У знак захвалности за подршку Свјатјејшем патријарху Иринеју уручена је захвалница организације Пријатељи деце Палилуле.

Васкршњу уметничку радионицу, која је врвела од деце као кошница, обишао је Свјатјејши, а деца су се трудила да што више у кратком времену кажу Патријарху српском о месту из кога долазе, о себи и својим радовима. 

Поздрављајући младе поздравом Христос васкрсе, Првојерарх наше Цркве се фотографисао са учесницима Дечје васкршње чаролије и поделио им иконице са Васкрсењем Христовим.

У пратњи Његове Светости били су протођакон Стеван Рапајић и ипођакон Владимир Јелић, а придружио се председник Катихетског  одбора при Архиепископији београдско-карловачкој протојереј-ставрофор др Драгомир Сандо. 

Жири је имао пуне руке посла да међу радовима који су креативни, са изобиљем уметничке слободе и израженом духовношћу, потпуно неоптерећени било каквим захтевима, изабере најлепше радове, о чему ће јавност бити обавештена током сутрашњег дана. 

спц.рс

Манифестација осликавања васкршњих јаја зачета је 1999. године у Ташмајданском парку када су чланице НАТО алијансе бомбардовале Србију. Школе нису радиле, и идеја да се рату пркоси животом и прослави Васкрсење Христово те године је окупила око 400 дечака и девојчица школског узраста. Светски медији су пренели ову вест која је изазвала чуђење. Године 2000. поновљена је манифестација осликавања васкршњих јаја, и том приликом се одазвало око 500 деце.

-Деци никад доста игре, и на нама одраслима је да искористимо програме који су само наоко забавни, да децу нечем новом научимо, а све кроз игру, заједничко дружење и исказивање кративности и таланата којима их је Господ обдарио. Тако је било са децом пре пет деценија, тако је данас и тако ће увек бити,  казао је  Бранислав Јовић, председник организације Деца Палилуле.

Манифестацију од првог дана подржава Скупштина града Београда, а поковитељ је једно време и био и престолонаследник Александар Карађорђевић.

спц.рс

Повезане вести

Вести