ПОНЕДЕЉАК, 8. 2. 2021 - 14:28

Извор: Епархија жичка

Епископи Јустин и Максим служили у Светосавском храму у Краљеву

У недељу, 07. фебруара 2021. године, велику радост имала је литургијска заједница сабрана око нашег пастира Епископа жичког Г. Јустина, када јој је литургијско славље увеличао Његово Преосвештенство Епископ лосанђелески и западноамерички Г. Максим (Васиљевић).

Епархија жичка

Света Црква се на данашњи дан сећа великог угодника Божијег Светог Григорија Богослова. На дан када се говори о његовом патролошком деловању на разјашњењу тајни Божијих, сажету и садржајну беседу произнео је Владика Максим као врстан познавалац науке Светих отаца. Вођен прочитаним јеванђелским зачалом Владика Максим се осврнуо на безвременост у времену, јер служење Литургије, присуство на њој, представља један излазак из времена где се мноштво бројања часовника претвара у једно данас и сада.

Данашње литургијско сабрање предводи Свети јерарх Цркве Григорије Цариградски и Богослов којег славимо. Данашње јеванђеље се односи на њега „пастира доброг који душу своју полаже за овце своје“. То што је сваки пастир кадар да позове и ослови сваког по имену јесте знак да се у нашим животима осликава тајна светотројичног односа. То је исти онај призив и глас који нас призива из таме на светлост постојања.

Свети Григорије није био учитељ само речима него и у свом пастирском животном примеру, превазилазећи поделе које се стално збивају међу људима и позивајући их у словесно стадо Господње. Колико је волео свој народ, сведоче речи које је стално говорио: „Колико сам вас се ужелео.“ Када год би се повукао у молитву, јер је био и подвижник, истовремено је осећао жељу да се врати међу своје вернике. Ето, такав пастир о коме говори данашње Јеванђеље излази у сусрет верницима. Такав живи пример, наводи Епископ Максим, представља и наш Епископ жички Г. Јустин који својим сведочењем позива све на јединство и у јединство са Господом.

Завршавајући беседу, као сажето светоотачко предавање, Владика Максим је рекао да наше навике, обичаји, све оно што одликује сваког појединца, треба да се возглави у једној заједници где ћемо сви да помогнемо једни другима и да принесемо жртву љубави и међусобно поштовање и уважавање. Позивајући своју паству, пастир осликава тајну о којој Христос каже: „као што Отац познаје мене, тако ја познајем своје.“ И та тајна, о којој је и Свети Григорије говорио и подучавао све вернике до данашњег дана, осликава се у Цркви Божијој.

Након принесене Жртве и причешћа Тајнама које освећују све и сва на живот вечни, а опет ради нас људи и нашег спасења, Епископ Јустин је захвалио Епископу Максиму на доласку и саслуживању.

Подсећајући нас на речи поуке из беседе Владике Максима, да сви ми не сведочимо само вером и речима него и делима, Владика је рекао да смо призвани да се никада не плашимо, да се држимо добра и да се клонимо зла. Свима је пожелео Божији благослов и молитвено заступништво светитеља Григорија Богослова.

Повезане вести

Вести