СРЕДА, 27. 1. 2021 - 15:46

Извор: Слово љубве

Епископ Јован: Свети Сава нас уврстио у велику породицу Православља

Празник Светог Саве свечано је прослављен у Спомен храму на Врачару, заветној светињи посвећеној небеском заштитнику српског рода, Светом Сави, Светом архијерејском Литургијом којом је началствовао Преосвећени Епископ шумадијски и администратор АЕМ г. Јован, уз саслужење више свештеника.

Слово љубве

Празнична радост је увеличана и свечаним чином одликовања клирика АЕМ - јереја Драгана Шовљанског, првог пароха при Храму Св. Саве у Београду, затим свештеника Предрага Продића и свештеника Ивана Штрбачког - у чин протојереја (порука Владике Јована овом приликом је на крају извештаја). Епископ Јован је пресекао славски колач у част Светога Саве. У Литургијској беседи (снимак је на крају), произнесеној након прочитаног Јеванђелског одељка, Владика Јован је истакао да је "Свети Сава превео српски народ из смртности у бесмртност, из пролазности у вечност", да се он определио за Царство Небеско и да је "то његова жеља и радост - да то буде и наше опредељење!".

Епископ Јован је између осталог поручио: "Сви сабрани у овом Спомен храму, и васцели род српски, прослављамо "свог духовног оца, учитеља, који нас је породио Духом Светим и Јеванђељем и учинио нас децом Цркве своје, Цркве Христове, и тиме нас уврстио у велику породицу Православља".

Владика Јован је подсетио да је о Светом Сави много говорено и писано, али да има много тога још да се каже и да се напише, јер је Oн - "неисцрпна ризница духовности, писмености и свега онога што краси човека као икону Божју".

"У његов спомен саграђено је доста манастира, доста храмова и Богу хвала што спрски народ још увек гради храмове у славу Божију, а у част светитеља. Такав је и овај велелепни, заветни храм српског народа. Српски народ се, градећи своје светиње, срстава у градитељску плејаду наших средњовековмих владара. Хвала Богу и дародавцима за подизање овог храма, а то су српски народ и српска држава", казао је Владика Јован али и указао да је "Богу најдражи онај храм озидан из камења вере свога народа".

Говорећи о делу Светога Саве, Епископ Јован је казао да Он "и данас порађа васцели род српски, и ако ишта икоме дугујемо, после Бога на првом месту, дугујемо Светом Сави - Он је превео српски народ из смртности у бесмртност, из пролазности у вечност. То је циљ његове науке и живота - да приведе народ истинитоме и живоме Богу. Свети Сава је оснивач народне цркве у српском народу и први њен архиепископ и њен организатор. Укрепитељ праве вере у нашем народу...Он је најумнији просветитељ народа српског који је нераздвојно везан просвећењем и васпитањем. Право васпитање - ако није Јеванђељско, онда није ни Светосавско, зато праве просвете у нашем народу није никад било и неће бити без Светосавске просвете - јер она приводи народ живоме Христу".

Владика је додао да је Свети Сава истовремено најтемељнији изграђивач српске културе  и "први Србин који је нашао начин како да његов народ живи у међусобној љубави према свима, и према онима који нису вере православне. Он је у себи преточио житија светих, живео је како су живели наши свети преци".

Епископ Јован је поручио да треба да имамо веру у Бога и поверење једни у друге - "Сви смо ми данас и увек позвани да се угледамо на Светог Саву, да чувамо своју веру и достојанство човека. Само онај који верује и живи по вери зна шта значи то достојанство - бити човек, бити Божји човек, бити испуњен Богом, бити Богоносац".

"Да српски народ никад не заборави своје опредељење да иде путем Христовим. Свети Сава је наш пут који нас води ка Христу. Свети Сава се определио за Царство Небеско и то је његова жеља и радост да то буде и наше опредељење!", рекао је Епископ Јован.

"Данас су нам посебно потребне молитве Светог Саве, да нас Господ очува у Цркви својој, да нас сачува живе и здраве. Ако имамо веру онда ћемо лакше поднети невоље, па и ове болести које су нас снашле, и нас и цео свет. Али зато треба да се угледамо на наше свете претке, на нашег Светог Саву и да се не бојимо - јер ако смо са Богом – који је непријатељ јачи од Бога – ниједан", рекао је Владика Јован.

Преосвећеном Епископу Јовану саслуживали су: протојереј Ненад Јовановић, јереји Драган Шовљански, Предраг Продић и Иван Штрбачки, који су у току Литуригије одликовани протојерејским чином, јереј Владимир Левићанин, протођакони Стеван Рапајић и Иван Гашић, јерођакони Јован (Прокин), Василије (Старовлах), Силуан (Поповић) и ђакон Радомир Врућинић, ипођакони Владимир Јелић и Дејан Накић.

Повезане вести

Вести