УТОРАК, 9. 1. 2018 - 12:32

Извор: Радио Телевизија Србије

Обележавање Божића у региону

У свим православним црквама у региону, које Божић обележавају по jулијанском календару, служене су божићне литургије на којима је прочитана посланица патријарха Иринеја, који је вернике позвао да срцем и душом буду једно.

ТВ Храм
Митрополит Порфирије богослужио у цркви Светога Преображења Господњег у Загребу

Божићна литургија у Загребу служена је у цркви Светога Преображења Господњег, а предводио ју је митрополит загребачко-љубљански Порфирије (Перић).

Митрополит Порфирије је позвао православне вернике да се не плаше да иду путем љубави и мира те да буду отворени за све људе, јер, нагласио је, Бог је увек с њима.

Верници православне вероисповести у Босни и Херцеговини Божић су дочекали на светим литургијама у црквама широм земље.

ТВ Храм
Митрополит Хризостом богослужио у Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Сарајеву

Централна литургија служена је у Саборној цркви у Сарајеву, а служио ју је митрополит дабробосански Хризостом.

Он је поздравио кардинала надбискупа врхбосанског Винка Пуљића који је присуствовао литургији у Саборној цркви. Литургији су присуствовали амбасадор Србије у БиХ Станимир Вукићевић и представници власти.

"Хоћемо да верујемо и надамо се да је наше овогодишње божићно заједничарење прво у вашој Катедрали, а данас настављено у нашој Саборној цркви сведочанство нашег хришћанског опредељења да сведочимо свету људима мир Божији, љубав Божанску и добру вољу", рекао је митрополит.

Божићно славље у Семберији је почело традиционално и свечано јутарњом литургијом. У Саборном храму Рођења Пресвете Богородице, владика Фотије је верницима пожелио срећан празник и поручио да у својој души пронађу мир.

У Саборном храму Рођења Пресвете Богородице у Зворнику јутарњој служби, коју је служило месно свештенство, присуствовао је велики број верника.

У свим православним домовима на подручју зворничке општине Божић се прославља уз традиционалне српске обичаје.

Његово преосвештенство епископ захумско-херцеговачки и приморски Григорије служио је поноћну божићну литургију у Саборном храму Светог Преображења Господњег у Требињу, уз саслужење свештенства епархије.

Председник Републике Српске Милорад Додик честитао је Божић патријарху Иринеју, архијерејима, свештенству и верницима, који овај празник обележавају по jулијанском календару, и истакао да празник Христовог рођења увек изнова подсећа да су љубав, поштовање, заједништво и солидарност темељне вредности на којима се гради вера у општи напредак.

У више црногорских градова одржане су божићне литургије, али, као и неколико претходних година, православни верници су подељени на оне који подржавају митрополију црногорско-приморску Српске православне цркве и неканонску Црногорску православну цркву (ЦПЦ).

ТВ Храм
Митрополит Амфилохије богослужио у Храму Христовог Васкресења у Подгорици

У Храму Христовог Васкресења у Подгорици митрополит црногорско приморски Амфилохије са свештенством служио је Свету архијерејску литургију, којој је присуствовао велики број верника, а као гости присутни су били верски великодостојници Римокатоличке цркве у Црној Гори.

Митрополит Амфилохије је у својој божићној поруци казао да данашњи празник призива све људе да се врате тој светлости.

Срби у Аустрији пролавили Божић

Срби широм Аустрије прослављају Божић традиционалним одласком на празничне литургије које се служе у храмовима Српске православне цркве као и породичним окупљањима. Уочи доласка овог великог празника и Бадње вечери у храмовима СПЦ у Аустрији делили су се освештани бадњаци.

Више хиљада верника посетило је синоћ, на Бадње вече, бечке храмове "Светог Саве", "Васкрсења Христовог" и "Рођења пресвете Богородице". Аустријски канцелар Себастијан Курц и вицеканцелар Хајнц-Кристијан Штрахе честитали су православним верницима Божић. 

Повезане вести

Вести