УТОРАК, 22. 12. 2020 - 12:28

Извор: Епархија сремска

Слава Саборне цркве у Сремским Карловцима

Празник Светог оца Николаја, Архиепископа мирликијског, свечано је прослављен у Сремским Карловцима, чији је велелепни Саборни храм посвећен том дивном угоднику Божјем.

Епархија сремска

Торжественом Литургијом је началствовао је Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије уз саслужење протојереја-ставрофора: Душана Петровића, ректора Карловачке богословије у пензији, Драгомира Санда и Бранислава Поповића; ректора Карловачке богословије протојереја Јована Милановића, јереја Станка Лакетића и ђакона Горана Власца и Ђорђа Милидрага.

Певницом је руководио проф. Јован Стојановић, док је хор Саборне цркве пјенијем улепшао литургијско сабрање.

Током свете архијерејске Литургије Његово Преосвештенство Епископ сремски г. Василије је рукоположио ђакона Николу Ерцега у чин презвитера. Исповедник је био протојереј-ставрофор Бранислав Поповић.

Након свете Литургије преломљен је славски колач у славу и част Светог оца Николаја кума славе г. Радована Ковачевића са његовом благочестивом породицом, а милошћу и добротом Светог Николаја за кумство наредне године призвана је благочестива породица Дачић.

На крају славског сабрања вернима, кумовима, старешини Саборне цркве Светог Николаја, протојереју Јовану Милановићу, ректору Карловачке богословије, и проф. Станку Лакетићу, сабрату Саборног храма, свем свештенству и присутним професорима тог часног училишта, Епископ сремски је честитао славу и пожелео да са љубављу прослављају великог светитеља и учитеља Цркве Христове, чувара вере кога је Господ овенчао венцем славе.

Богоугодни разговори су настављени за славском трпезом у Богословији Светог Арсенија Сремца. Ректор Јован Милановић је захвалио Епископу сремском Василију за торжествено сабрање и молитве узнете Господу и Светом Николају, казавши да верни народ својим присуством и учешћем у литургијском животу сведочи веру и да дубоко верује да ће Божји угодник Николај развејати пошаст пандемније: -Ми, свештенослужитељи предвођени нашим архијерејима, молићемо се Богу да излије  благодат на народ свој и да га сачува од погибељи, пошасти и сваке невоље.

Извор: Епархија сремска

Повезане вести

Вести