УТОРАК, 27. 3. 2018 - 10:30

Извор: Епархија зворничко-тузаланска

Молитвено сећање на пострадале у Сијековцу

Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански г. Фотије служио је 26. maмарта 2018. године у Сијековцу парастос за 46 Срба који су побијени на тај дан 1992. године у том селу на подручју општине Брод.

Епархија зворничко-тузаланска
Молитвено сећање на пострадале у Сијековцу

Владика Фотијеје поручио окупљенима након парастоса да се у Сијековцу 1992. године десио масакр и то у мирном месту где је владао југословенски суживот. -За неколико сати убијено је четрдесетак људи и дух рата се проширио на територију садашње Републике Српске и БиХ, додао је епископ Фотије након парастоса којем је присуствовао и председник Републике Српске г. Милорад Додик.

Владика Фотије је истакао да у Републици Српској сви морају у својим молитвама имати мученике страдале у Сијековцу.

Након парастоса положени су венци на спомен-плочу, а окупљенима су се обратили званичници. Парастосу, који је служен испред цркве Свете великомученице Огњене Марије присуствовали су и министар рада и борачко-инвалидске заштите Миленко Савановић, посланик у Народној скупштини Републике Српске Вукота Говедарица, председник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Марко Грабовац, министар безбедности БиХ Драган Мектић, као и начелник општине Брод Илија Јовичић.

Присуствовали су и Велимир Сакан, изасланик члана Председништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића, народни посланик Игор Жунић, представници удружења проистеклих из одбрамбено-отаџбинског рата, чланови породица настрадалих и многобројни верници.

Парастосу је претходила света архијерејска Литургија у храму Свете великомученице Огњене Марије.

Регуларне снаге Хрватске, са паравојним муслиманско-хрватским формацијама из тадашње Републике БиХ, током 1992. године извршиле су стравичне злочине над Србима у Сијековцу, зверски усмртивши 46 цивила, углавном жена, деце и стараца.
У првом ратном злочину почињеном на територији БиХ за сат времена убијено је деветоро Срба, међу којима највише чланова породица Милошевић и Зечевић.
Најмлађа жртва био је Драго Милошевић /17/, а најстарија Васо Зечевић /77/.
У Сијековцу је запаљено 15 кућа, као и црква Свете великомученице Огњене Марије. Ова убиства била су сигнал свим Србима у БиХ каква их судбина чека ако не буду спремни да бране своја огњишта. Обиљежавање 26 година од страдања Срба у Сијековцу организује Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Повезане вести

Вести