УТОРАК, 27. 3. 2018 - 10:00

Извор: Епархија милешевска

Да будемо са Христом и када Он страда

У пету недељу Великог поста, посвећену Преподобној Марији Египћанки, 25. марта 2018. године, у храму Преподобне мати Параскеве у Пљевљима служена је Божанска Литургија. Њен предстојатељ је био Његово Преосвештенство Епископ милешевски г. Атанасије.

Епархија милешевска
Да будемо са Христом и када Он страда

Саслуживали су пароси пљеваљски, протојереј-ставрофор Огњен Перковић и протојереј Никола Олић, као и протођакон Никола Перковић. Литургијска радост је била употпуњена великим бројем причасника који су се, благодарећи Богу на свему, помолили да их Бог удостоји да се неосуђено причесте божанским, пречистим и животворним Тајнама Христовим на очишћење од грехова, освећење и на живот вечни.

Поучавајући верни народ Преосвећени Владика је између осталог рекао: -Ми се примичемо Великој седмици, она се зове страдална, и ми пратимо Господа на Његова страдања. Пред нас је Господ, преко Светог апостола и јеванђелисте Марка, изнео све оно што ће му се збити и ми смо се данас подсетили на то, и поново смо ту да покажемо своју верност Христу, да будемо са Њим и када Он страда, да будемо потпуно присутни срцем, мишљу, љубављу, вером у Њега и оданошћу Њему. Али ми смо још на путу, још у подвигу, још смо остављени у овоме свету да извршимо своје дело које нам је Господ поверио, да га сведочимо, свако на свој начин, Епископ као предводитељ, свештеници, и ви верни овде у Пљевљима и на сваком другом месту као Његови ученици, памтећи да је наш предводитељ увек свима нама Господ Исус Христос. Ради лакшег нашег следовања Њему, дао нам је и друге од Њега постављене и поверене руководитеље, као што је оставио апостоле, тако оставља и њихове наследнике и настављаче Његовог дела. Он нам је дао многе свете, у свима временима који су наши предводници. Један од таквих помиње се и данас у календару наше Свете Цркве, а то је Свети Симеон Нови Богослов. Био је велики вожд хришћана у оном времену а то је и данас. Он је постао добар предводитељ тако што је у себи уобличио Господа Христа, главног предводитеља, и живео по Његовим заповестима, и од Њега добио Његову благодат, Његову мудрост и моћ, и тако задобио многе и био путеводитељ. Он је говорио да је у сваком времену достижно светитељство. И дан данас нама Бог даје људе напуњене благодаћу Божијом и који чудотворе, као што је Свети Василије Острошки Чудотворац и многи други.

-Драга браћо сестре, овај ваш простор се поноси, а и цео род наш православни се поноси изданком овог простора, великим предводником и вождом, Светим Патријархом Варнавом. Он је сакупио велику мудрост и себе оспособио благодаћу и науком Божијом и показао ревност хођења за Христом, сличну апостолској и полагања свог живота, потпуно у службу Христу. Ми се подсећамо на његову чврстину карактера, како је пророчки говорио и о будућности на овим нашим просторима, која ће искушења долазити, да би унапред духовно припремио народ којим руководи. Говорио је о великом безбожништву које ће наступити, о искушењу отуђења. Он се супротставио и јеретичким насртајима са других простора на Цркву Христову и највероватније је због тога и главом платио што још више сведочи о чврстини његове вере. Овим се потврђују речи да је Христос близак са онима који верују у Њега и због те блискости даје им да буду слични Њему, и да буду тамо где је Он, у Царству небеском и да буду руководитељи другима на њихово добро, беседио је епископ Атанасије.

Повезане вести

Вести