СУБОТА, 24. 3. 2018 - 10:00

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Свечано бденије у част мученика момишићких

-Она вера која је помогла мученицима момишићким да прођу кроз огањ и живе пред лицем Свечовека и Богочовека Христа, види се и на вашим лицима, поручио је Митрополит михаловско-кошицки Георгије.

Митрополија црногорско-приморска
Свечано бденије у част мученика момишићких

Након научног скупа „Живот и страдање у Зети - Црној Гори у XVII веку“, у цркви Светог Георгија и Светих 42 мученика момишићка 23. марта 2018. године свечаним бденијем, које је са свештенством служио Митрополит михаловско-кошицки Цркве Словачке и чешких земаља г. Георгије, настављено је облежавање 330-годишњице од страдања Мученика момишићких.

Молитвено је учествовао Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, који је на крају богослужења поздравио владику Георгија речима да је Црква чешких и словачких земаља мајка Црква свих словенских Цркава. -Али, она која је нас родила у древна времена, рођена је опет, у новија времена од наше помјесне Цркве. И дала је нове исповједнике и свештеномученике, Горазда, првог епископа, који је овдје учио код нас школу, у Карловцима, а касније био епископ у Прагу и мученички пострадао у току Другог свјетског рата, попут ових наших мученика, рекао је Митрополит цреногорско-приморски и подсетио да је тамо био и Митрополит загребачки, потоњи исповедник вере, који је такође страдао у Другом светском рату.

-У обнављању ове Цркве учествовао је и Митрополит скопски Јосиф, чувени, који је кратко вријеме послије рата био и администратор наше Митрополије. А онда је ту и наш Свети Јустин Ћелијски, био је тамо мисионар у своје вријеме, чак био изабран и за епископа тамо… Али, он је био мудар и скроман и по благослову старца Симеона Дајбабског није се прихватио епископског чина, рекао је Владика.

-Радујемо се, дакле, нашем владици Георгију што је са нама и што нам је донио благослов Ћирилометодијевске Цркве и тиме показао да је Црква једна, јединствена, саборна Црква Божја, апостолска, која између осталих својстава има и својство да је непрекидно на распећу, што свједоче и Мученици момишићки, рекао је Митрополит Амфилохије.

-Радујем се због сусрета с митрополитом Амфилохијем и изражавам поштовање вама, вашим свештеницима и верном народу овде. Она вера која је помогла мученицима момишићким да прођу кроз огањ и да живе пред лицем Свечовека и Богочовека Христа види се и на вашим лицима, казао је Митрополит михаловско-кошицки Георгије.

Повезане вести

Вести