УТОРАК, 9. 1. 2018 - 11:32

Извор: Франкфуртске вести

Божић обасјао душе верника

Широм света, где год их има, Срби су прославили најрадоснији хришћански празник - Божић. Слављење Божића почело је паљењем бадњака и поноћним литургијама.

TV Hram
Ломљење чеснице испред Храма Светог Саве

Његова Светост Патријарх српски Иринеј служио је свету архијерејску литургију у крипти Храма Светог Саве на Врачару. Исто је чињено у свим храмовима Српске православне цркве у земљи и расејању, од најдаљег континента где је епископ аустралијско-новозеландски Силуан позвао вернике окупљене на тропској врућини да се моле за јединство и слогу српског народа, па до ледене Америке и Канаде, Немачке, Аустрије, Швајцарске... Свуда се српско расејање окупило уз поздрав: "Мир Божји, Христос се роди, ваистину се роди."

У српским срединама на Космету, у црквама и манастирима служене су литургије. Владика рашко-призренски Теодосије служио је у Цркви Светог Димитрија у Косовској Митровици и у Грачаници.

Божић у РС слављен је и у знаку ишчекивања Дана Републике Српске, 9. јануара. Славили су га и Срби у Сарајеву, где је митрополит дабробосански Хризостом служио вечерње у цркви Светих архангела Гаврила и Михаила на Башчаршији. Деци су дељене бомбоне, а народ је послужен куваним вином и ракијом.

А у Придворици, код Гацка, налагани су бадњаци први пут после 76 година. Ту су на Божић 1942. мученички поклани сви становници овог херцеговачког села. Налагању бадњака присуствовало је стотинак верника, а свештеник Велемир Ковач служио је вечерње у цркви Светог цара Лазара.

Повезане вести

Вести