УТОРАК, 29. 9. 2020 - 13:24

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Митрополит Порфирије: Помен жртвама је и опомена

У понедељак, 28. септембра 2020. године, у Вариводама, где је пре 25 година извршен тежак злочин и где је, готово два месеца након војне операције Олуја, убијено девет махом старијих становника тог села надомак Кистања, служен је парастос и одржана је комеморација.

Митрополија загребачко-љубљанска

За упокојену службу пострадалима служили су Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије и Епископ далматински г. Никодим са свештенством.

По завршетку парастоса, Митрополит је помен невиним жртвама назвао опоменом за све људе. Злочин у Вариводама назвао је беспризорним злом којим је поражено људско достојанство.

-У Вариводама, као и на свим сличним местима, обузима нас стид и обливају нас сузе. На овом месту помаже искључиво молитва, независно од тога ко је са које стране био. Измислили су људи рат, убијања, да би победили зло, а то је произвело само пораз до пораза, јер су утемељили свој живот на подели Ми – Они. Сви су људи једно, а разлике постоје да бисмо стварали хармонију, да бисмо били заједница. Ако хоћемо да превазиђемо зло, не треба да му дајемо оруђе. Свака наша мржња, егоизам и искључивост оруђе је у рукама зла, поручио је митрополит Порфирије.

-Уверен сам да се пострадали моле да се не питамо ко је први почео, ко је кога више повредио, него да нам циљ буде да будемо човек и да са разликама које носимо у себи успостављамо и изграђујемо хармонију. Сигуран сам да се жртве моле за то да свако у себи искорењује зло и страст себичности, како бисмо уместо Ми и Они сви постали Ми. Сигуран сам да се моле за то да тражимо опроштај једни од других, да праштамо једни другима, јер то је сигуран пут у победу. То је већ сада и овде победа. Оно што се овде десило нека буде опомена нама и читавом свету који чезне не за сукобима него за миром, љубављу, за међусобним разумевањем, хармонијом и заједницом, за оним да сваки човек може бити Ја и да Ја постаје тек онда када је са свима Ми, истакао је владика Порфирије.

Парастосу су присуствовали председник Владе Републике Хрватске г. Андреј Пленковић, изасланик Председника Републике Хрватске г. Александар Толнауер, изасланик Председника Сабора г. Крунослав Катичић, потпредседник Владе г. Борис Милошевић, министар г. Иван Маленица, изасланик Председника Србије г. Веран Матић, председник Српског народног вијећа и председник Самосталне демократске српске странке г. Милорад Пуповац, шибенско-кнински жупан г. Горан Паук, градоначелник Книна г. Марко Јелић, представници дипломатског кора и удружења.

Повезане вести

Вести