ПЕТАК, 16. 3. 2018 - 11:30

Извор: Митрополија дабробосанска

Митрополит Хризостом богослужио у Фочи

У среду четврте седмице Великог поста, 14. фебруара 2018. године са почетком у 17 часова, Његово Високопреосвештенство Митрополит дабробосански г. Хризостом служио је свету архијерејску Литургију претходно освећених дарова у храму Светог оца Николаја у Фочи.

Митрополија дабробосанска
Митрополит Хризостом богослужио у Фочи

Саслуживали су протојереј-ставрофор др Ненад Тупеша, протојереј Драгиша Симић, јереји Марко Билинац и Никола Ковач и ђакони Будимир Гардовић и Срђан Пјевац. Пре свете Литургије протојереј-ставрофор Милорад Новаковић исповедио је свештенство архијерејског намесништва србинског, које се на светој Литургији и причестило. Тематску проповед о посту и молитви изговорио је јереј Никола Ковач.

На крају свете Литургије Високопреосвећени Митрополит је, поздрављајући сво свештентво и верни народ који је испунио свети храм, истакао: -Сваки пут, браћо и сестре, када се причешћујемо светим тајнама Тијела и Крви Господа нашег Исуса Христа ми се сједињујемо са Њиме и постајемо по благодати Божјој храм тијела и крви Господње. Зато је битно да се припремамо за ово наше сједињење са Христом кроз пост, молитву, покајање и исповјест.

-Одслужисмо ову свету Литургију претходно освећених дарова - Литургију која јесте израз наше побожности, наше вјере и подвига. Дакле, у току Великог и Часног поста, када  се не служе свете Литургије Светог Јована Златоуста и Светог Василија Великог, гле, Црква је за своје вјернике створила ову Литургију претходно освећених дарова која је сачињена од вечерњег богуслужења и чина причешћа вјерних. Она је настала у Кападокији, у централном дијелу данашње Турске и Црква је одредила да се она служи у току Свете четрдесетнице, подсетио је Митрополит и поручио:

-Припремимо се,  браћо и сестре, постом и молитвом, покајањем и светим тајнама Тијела и Крви Господа Христа за дочек Васкрслог Господа нашег Исуса Христа у тајни Његовог Васкрсења.

Повезане вести

Вести