СУБОТА, 29. 8. 2020 - 15:53

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Митрополит Порфирије: Пресвета Богородица је савршени образац смирења и љубави

У манастиру Лепавини у чин ђакона је рукоположен др Владан Таталовић, професор Православног богословског факултета Универзитета у Београду.

Митрополија загребачко-љубљанска

Иако је манастир посвећен Ваведењу Пресвете Богородице, сваке године се и на празник Богородичиног Успења традиционално сабира мноштво верујућег народа из свих крајева. Пред чудотворну икону Богородице Лепавинске долазе да се помоле и православни и католици. Свету Литургију је служио Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански г. Порфирије.

Црквена пуноћа је од тог, у црквеној литургијској години последњег великог празника, постала богатија за још једног свештенослужитеља. Митрополит је рукоположио ванредног професора Православног богословског факултета Универзитета у Београду др Владана Таталовића у свештени чин ђакона.

-Љубав и смирење, као две основне врлине Пресвете Богородице, треба да красе и све хришћане. Као што није могућа ниједна врлина без љубави, тако није могуће да човек буде постојан у било ком добру без смирења. Данас нам је најпотребнија та двоједина реалност. Свугде око нас, али и у нама, најчешће царује самољубље. Често нам је рационално јасно да треба волети и бити смирен. Али, ако то што умом знамо не дође до нашег срца и не преточи се у дела, онда ће оно што знамо о љубави и смирењу бити наша осуда, беседио је Митрополит.

Митрополит је честитао новорукоположеном ђакону и истакао да су љубав и смирење посебно важни за свештеничко служење: -Ђаконска служба, као служба служења, сведочење је љубави и истинског смирења. Први ђакон Цркве Христове, Свети архиђакон Стефан, имао је чисто срце и пламену веру. Пострадао је јер није желео да се одрекне вере у Христа. У тренуцима свог страдања, он, по угледу на Господа и Пресвету Богородицу, показује љубав и смирење. Онима који су га мучили и каменовали, не само да није замерио, него се молио Господу да им то не узме за зло.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Повезане вести

Вести