НЕДЕЉА, 24. 11. 2019 - 19:59

Прослава ктирорске славе у Дечанима

У недељу 23.по Духовима на распетом Косову и Метохији у српској лаври, Дечанима, када наша Света Црква молитвено прославља празник Светог Стефана Дечанског прослављена је ктиторска слава овог манастира.

Епархија рашко-призренска

Преосвећена господа архијерејеји српске цркве Епископ рашко призренски Теодосије и Епископ бихаћко петровачки Сергије, као и Његово Високопреосвештенство Архиепископ берлински и целе немачке господин Марко литијски су се упутили у пратњи бројних игумана Косова и Метохије да целивају мошти светога краља.

Епархија рашко-призренска
Епархија рашко-призренска

Измоливши благослов Светога краља Стефана Дечанског првопастири својих епископија служили су Свету Архијерејску Литургију уз саслуживање свештенства, свештеномонаштва и верног народа из свих крајева српских земаља.

Епархија рашко-призренска

Јеванђеље које је данас читано говорило је о снази Господа Исуса Христа да демоне који су мучили напаћеног слугу отера у крдо свиња које су се сурвале у провалију.

У својој богонадахнутој беседи Епископ бихаћко петровачки и рмањски господин Сергије нагласио је да се данашње време ништа мање не разликује од времена у коме је живео Свети краљ и да су нам данас више него икада ближе речи цара Давида који каже “Господе како је много непријатеља мојих, многи нападају на мене“. Ту су речи Господа нашег Исуса Христа да нас оснаже и укрепе а који каже „не бој се стадо мало“.
 

Епархија рашко-призренска

На крају свог обраћања владика Сергије је замолио благоверни народ да се држе свог предања а како другачије него држећи се за ћивот Светога краља, јер спасавајући себе спасавамо цео свет.

Повезане вести

Вести