НЕДЕЉА, 3. 11. 2019 - 16:45

Извор: ТВ Храм

Епархија источноамеричка прославила 8 векова Аутокефалности СПЦ

У катедралном Храму Светог Саве у Бостону у петак и суботу, 1.и 2. новембра великим Литургијским сабрањем Епархија источноамеричка прославила је 8 векова Аутокефалности СПЦ.

ТВ Храм
Благосиљање Илитона на вечерњој служби у петак у Бостону

Прослава је почела у петак вечерњим Богослужењем  којим је началствовао Архимандрит др. Максимос Констас, Виши Академиски Истраживач на Богословском Факултету Часног Крста у Бостону, док је Епископ источноамерички Иринеј стајао у трону и благосиљао а молитвено је био присутан и Епископ западноамерички Максим. У наставку вечерње службе уследило  је благосиљање илитона - убруса који представља пелене у којима је богомладенац повијен и  који представља плаштаницу у коју беше мртви Христос повијен и положен у новом гробу.

ТВ Храм
Епископ источноамерички Иринеј освећује антиминсе

У овим илитонима ће бити постављени антиминси које је Епископ источноамерички Иринеј осветио у суботу пред почетак Свете архијерејске Литургије. У антиминсима уграђене су честице моштију Светог Мардарија, који је први српски великомученик који је толико настрадао од свог свештенсва и свог народа.  Честице његових моштију ће од сада бити на сваком олтару источноамеричке Епархије. Такође, заједно са честицама моштију Светог Мардарија Либертивилског, у новоосвећеним антиминисима уграђене су и честице моштију Светих Херцеговачких мученика.

ТВ Храм
Владика Иринеј на улазу у катедрални Храм Светог Саве у Бостону

Након освећења антиминса Епископ источноамерички Иринеј са свештенством и верним народом дочекао је Преосвећеног Епископа западноамеричког Максима, који је началствовао Светом архијерејском Литургијом у саборном храму Светог Саве у Бостону.

Владика Максим је у својој беседи верницима истакао да овај вишеструки јубилеј и ово сабрање све нас на нови начин и изнова повезују са Господом, надахнујући нас за љубав према Господу и према ближњима као и за наш истински живот у Христу.

ТВ Храм
Епископ западноамерички Максим и Епископ источноамерички Иринеј

„Истина у овом животу пролази кроз провере и никада није тако очигледна. Ништа што је истинито није сасвим очигледно него тражи прихватање, слободу човекову и одмеравање, и то је Свети Мардарије искусио у своме животу, а ја данас желим да вам скренем пажњу и на још једну личност која је попут Светог Мардарија личност која љуби Господа и сав свој живот посвећује Господу а то је ваш љубљени Архијереј Епископ Иринеј, кога ви знате исто као ја и знате његову ревност, његову жар према Господу. Због тога желим да му се захвалим на позиву да будем учесник овог величанственог сабрања и да истакнем пред свима вама ту потребу да једни друге волимо, да подстичемо и храбримо, да би смо били достоји наследници Светог Мардарија и свих оних светих оних који су следбеници Христови“ – истакао је Епископ Максим.

ТВ Храм
Света архијерејска Литургија у Бостону

Владика Иринеј захвалио се свима који су се одазвали позиву да саборно и на тлу Епархије источноамеричке прославимо 800 година Аутокефалности СПЦ. Он се захвалио и Епископу Максиму у своје име, у име свештенства и верног народа Епархије источноамеричке због тога што је дошао да предводи Свету архијерејску Литургију, прву Литургију која је служена над новоосвећеним антиминсима Епархије источноамеричке. Како је истакао то за њега представља велику част јер је Владика Максим један од највећих данашњих теолога и признат је као такав у читавом свету.

ТВ Храм
Литургијска прослава 8 векова Аутокефалности СПЦ у Бостону

Након Литургије на којој се причестио велики број сабраног верног народа уприличена је свечана трпеза за све сабране вернике, а одржана је и Свечана академија која је почела интонирањем оригинале верзије српске химне и здравицом српском народу. Уследили су наступи фолклорног ансамбла „Грачаница“ из Бостона, триа „Покрет“ из Београда, певачког друштва „Лира“ чији су чланови сабрани из свих крајева Америке а наступила је и глумица Катарина Радивојевић.

ТВ Храм
Здравица Епископа источноамеричког Иринеја за трпезом љубави у Бостону

Прослави 8 векова Аутокефалности СПЦ у организацији Епархије источноамеричке присуствовали су и амбасадор Републике Србије Ђерђ Матковић, амбасадор Републике Српске Обрад Кесић, велики број представника дипломатског кора и сестринских православних цркава са подручја Америке.

У оквиру прославе 8 векова СПЦ Цркве у Бостону сабрани верни народ имао је прилике да ужива у пројекцији филма о Светом Мардарију Либертивилском „Тихи кутак Христов“ у режији Радосава Раја Јеврића а у продукцији Манастира Острог.

Овај значајан јубилеј Српске Православне Цркве надлежном архијереју Епархије источноамеричке Епископу Иринеју и верницима на простору ове епархије честитао је и Патријарх српски Иринеј али и председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп.

ТВ Храм
Наступ КУД "Грачаница" из Бостона

Вести