УТОРАК, 3. 9. 2019 - 07:44

Извор: spc.rs

XX православни дечји сабор Црне Горе

Уручењем награда победницима, на Цетињу је завршен овогодишњи јубиларни XX православни дечји сабор Црне Горе.

 
spc.rs

Миња Субота као водитељ програма на сабору

Прво место у квизу знања из веронауке овога пута је припало школи веронауке при Саборном храму Светог Јована Владимира у Бару, друго место освојила је школа веронауке из Берана, а трећа школа веронауке при подгоричком Саборном храму Христовог Васкрсења. Звање вероучитељ године припало је Зорки Пејовић, вероучитељици при цркви Новомученика момишићких из Подгорице.

Архијерејком похвалницом одликована је Ксенија Милосављевић, дугогодишња вероучитељица у Бару „за несебично пожртвовање и делатну љубав показану у дугогодишњој посвећености вјерском поучавању најмлађих и изузетан труд у организовању и утемељењу Православног дечјег сабора на Цетињу“.

Архијерејске похвалнице су такође добила предузећа која свих претходних година помажу организовање ове манифестације: „Инпек“ из Подгорице, „Црнагоракоп“ из Даниловграда и „Експокомерц“ из Котора.

Специјални гост Сабора био је прослављени ТВ стваралац Миња Субота, уз чије емисије су одрастале генерације најмлађих.

Овогодишњи јубиларни Православни дечји сабор на Цетињу окупио је рекордан број учесника. Преко 1800 малишана из свих крајева Црне Горе учествовало је у тој значајној манифестацији коју већ двадесет година организује Митрополија црногорско-приморска.

Сабор је одржан под слоганом „Осам векова славе Цркве Светог Саве“ и посвећен је осамстотој годишњици аутокефалности Српске Православне Цркве

Манифестација је почела светом архијерејском Литургијом у Цетињском манастиру коју је служио Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије са свештенством.

Поздрављајући учеснике Сабора, митрополит Амфилохије је, после читања Јеванђеља, рекао да слоган овогодишње манифестације указује на осмовековни сабор духовне деце Светог Саве око Христа Господа.

-То је сабор око најљепшег дјетета међу синовима људским, око најљепшег дјетета које се родило овдје на земљи, око Христа Господа. Двије хиљаде година се сабирају дјеца око Христа Господа. Колико је само дјеце било у току двије хиљаде година, која су говорила разним језицима, и која говоре и данас, широм свијета, која се сабирају око Христа Господа, око најљепшега међу синовима људским, најљепшега дјетета, рекао је Митрополит црногорско-приморски и подсетио:

-Овај дечји сабор двадесети по реду и да његови учесници данас не прослављају само Светога Саву него и троје дивне дјеце Христове: Светога Јована Рилскога и Свете Флора и Лавра. На мјестима гдје су живјела таква дјеца Божја непрекидно се сакупљају нова дјеца Божја. Сабирају се да прослављају Бога и да служе живоме Господу, као што се ми сабирамо овдје, око овога дјетета, најљепшега дјетета што га је родила Црна Гора. Има ли љепшег дјетета од Светога Петра Цетињскога, рекао је владика Амфилохије.

После Литургије у Цетињском манастиру Митрополит је благословио дечји програм који је почео на платоу испред манастира.

-Црква Христова се сабира око дјетета младог, предевјечног Бога. Сабор Цркве Христове је сабор око дјеце. Око Њега који је постао дијете ради нас и нашега спасења. Ми хришћани признајемо само Бога који је постао дијете. Ми не знамо и не признајемо другога бога. Цетињски манастир није ништа друго до нови Витлејем. То је Цетињски манастир. То је његова улога ево више од пет стотина година. Овдје се сабирамо око дјетета младог, око предвјечног Бога, око Христа Бога нашега и око оних који су били његови ученици. Па ево и ми, послије толико вјекова, данас се овдје сабирамо око тога дјетета младог, предвјечног Бога, Христа Бога нашега и око оних који су Њега прославили, казао је владика Амфилохије.

Затим је почео дечји програм у току којег су полазници школа веронауке из свих крајева Црне Горе показали своје знање и умеће из веронауке, цртања, рецитовања, хорског и соло певања...

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Повезане вести

Вести