СРЕДА, 21. 8. 2019 - 13:37

Извор: trebinjelive.info

Више хиљада људи у величанственој литији улицама Требиња

Више хиљада Требињаца и бројних гостију Требиња учествовало је у свечаној литији улицама града у част крсне славе Требиња и Саборног храма - Светог преображења Господњег.

ТВ Храм
Преображењска Литија у Требињу

У надахнутој беседи, Владика Димитрије је истакао да је на људима да уложе напор и труд да очисте своја срца како би оно постало огледало за самог Христа, док је од Бога да да благослов.

"Онда ће се преображени и светлоносни Христос осликавати на нашим срцима и благосиљати све нас", навео је Владика Димитрије.

Он је истакао да љубав према Богу увек мора да се доказује љубавном пажњом једних према другима, где сви морају да пазе једни на друге.

ТВ Храм
Беседа Владике Димитрија на Преображење Господње

"Једна популарна песме каже 'Погледај ме очима детета'. Значи, ми треба да се трудимо да једни друге погледамо без предрасуда и злобе, једноставно и непосредно, као што деца прилазе - отворено и чистог срца", поручио је Владика.

Владика је казао да човек никада не може бити ослобођен своје одговорности за ближњег.

"Не може наш ближњи, поред нас, да се дрогира, опија, коцка, да му пропада породица. То није хришћанска љубав", навео је Владика Димитрије, испраћен аплаузом присутних.

Свечана литија је кренула из Саборног храма, преко моста Ива Андрића, Обалом Луке Вукаловића, преко Каменог моста, Главне и улице Јована Дучића до Саборног храма.

ТВ Храм
Преображењска Литија у Требињу

У литији су, између осталих, били Владика будимљанско-никшићки Јоаникије, викарни епископ митрополита црногорско-приморског Амфилохија - Методије, српски члан Председништва БиХ Милорад Додик, градоначелник Требиња Мирко Ћурић.

У литији су учествовали и представници бројних спортских колектива из Требиња, припадници ватрогасаца, цивилне заштите, полиције, војске, Црвеног крста.

Повезане вести

Вести