УТОРАК, 9. 7. 2019 - 20:00

Извор: РПЦ

Синод Руске Цркве: "Дижемо глас у заштиту СПЦ у Црној Гори и против њене дискриминације"

Свети Синод Руске Православне Цркве изразио је дубоку забринутост због погоршања положаја епархија Српске Патријаршије на територији Црне Горе где већ неколико година јединство православља страда од расколничког деловања тзв. "Црногорске православне цркве".

РПЦ
Седница Светог Синода Руске Православне Цркве на Валаму

"У Црној Гори је дошло до алармантног тренда повећаног притиска власти на канонске свештенике и верне. Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве који се састао од 9. до 18. маја 2019. године, констатовао је да у савременој Црној Гори постоје "покушаји насилног одузимања светиња у корист канонски и реално непостојеће "Црногорске православне цркве", као и прeтње уништења одређених места молитвеног поклоњења" - наводи се у саопштењу Синода Руске Цркве и додаје:

РПЦ
Седница Светог Синода Руске Православне Цркве на Валаму

"Председник Црне Горе Мило Ђукановић на страначком скупу у Никшићу 8. јуна 2019. године, изразио је намеру да оствари "обнову Црногорске аутокефалне Цркве". Особиту забринутост изазива од стране Владе Црне Горе у мају 2019. године, објављени предлог закона о слободи религије и веровања и правном положају верских организација, који садржи низ дискриминаторних мера, између осталих - присвајање у државно власништво дела имовине Српске Патријаршије, укључујући и здања храмова и манастира. Архијерејски Сабор Српске Православне Цркве окарактерисао је предлог закона као "антиевропски и антицивилизацијски", чији је циљ дискриминација епархија Српске Патријаршије на територији Црне Горе, и представља "директно уплитање у унутрашња дјела Цркве". - стоји у саопштењу које је Свети Синод Руске Цркве објавио на сајту Руске Патријаршије.

РПЦ
Седница Светог Синода Руске Православне Цркве на Валаму

У саопштењу се подсећа да је озбиљне примедбе на одређене одредбе предлога закона изразила и Европска комисија за демократију кроз право (Венецијанска комисија).

"Са забринутошћу сагледавајући последње иницијативе црногорских власти, позивамо их да прекину дискриминацију и подривање јединства Српске Православне Цркве, дижемо глас у њену заштиту, да виде духовне традиције, које сежу ка светом Сави, вишевековном основу, на ком су саздани црногорска православна култура и државност. Свети Синод Руске Православне Цркве изражава братску подршку архијерејима, свештенству и свим чедима Српске Патријаршије у Црној Гори који следе завете великих светитеља те земље, Саве Српскога, Василија Острошког, Петра Цетињског и свештеномученика Јоаникија Црногорско - приморског и упркос тешким условима притисака, остају верни истини Светог Православља" - наводи се у саопштењу Светог Синода Руске Православне Цркве.

Повезане вести

Вести