ЧЕТВРТАК, 4. 7. 2019 - 13:33

Извор: ТВ Храм

Све више полазника православне веронауке у аустријским школама

Школски уред за Православну веронауку у аустријским државним школама своди позитиван биланс – све је више ђака на веронауци. По најновијим подацима, укупан број ђака веронауке (Катихизиса) на крају школске 2018/2019. износи 13. 600. Укупан број школа у којима се одржава православна веронаука је око 1.000 у читавој Аустрији, извештава Бранислав Ђукарић, стручни инспектор – координатор православне веронауке у Аустрији. Из године у годину наставља се позитиван тренд, додао је Ђукарић.

ТВ Храм
Деца у Берну

Број вероучитеља је такође увећан у последњих неколико година и сада имамо око 111 православних вероучитеља и вероучитељица широм Аустрије, објашњава Ђукарић у разговору са медијском кућом „Катпрес“ у Бечу. Предаје се у свим основним и средњим школама. Највише је полазника у основним школама. Занимљиво је да сам Беч заузима готово 50 процената свеукупног броја школа и ђака који су на настави веронауке.

Бранислав Ђукарић је координатор и инспектор за Веронауку у Аустрији, а у оквиру руководеће надлежности митрополита Арсенија (Кардамакиса), председавајућег Православне епископске конференције у Аустрији.

ТВ Храм
Деца у Аустрији

Приликом недавног сусрета свих вероучитеља у Бечу и учешћа у Божанској Литургији у грчком храму Свете Тројице у Бечу, митрополит Арсеније је похвалио напоре вероучитеља што посвећено предају истине своје вере. Он је оценио да се у јавном свету све више потискује или чак одбацује могућност говора „о Богу.“ Додао је да је првенствено вероучитељима у великој мери припао задатак да деци и младима „говоре о Богу“ и учвршћују их у вери, закључак је митрополит Арсенија.

Иначе, почеци Православне веронауке у Аустрији датирају од 1991.г. Кроз оснивање Инспектората за предмет Православна веронаука 2005.године дошло је до појачаног интересовања за овај предмет. Прављење наставних планова за основне и средње школе по етапама унапредило је Веронауку.

У новембру 2014.г. Православна епископска конференција у Бечу донела је и званични акт – „оквирна правила за православне вероучитеље у Аустрији“, чиме је потврђена одговорност Цркве за вероучитеље који, било под окриљем Цркве, било у статусу државних намештеника, врше узвишену православну катихетску службу.

Повезане вести

Вести