СРЕДА, 3. 7. 2019 - 12:14

Извор: ТВ Храм

ХИТАН АПЕЛ ПОВОДОМ ТЕШКЕ СИТУАЦИЈЕ НА КиМ: Молба епархијама СПЦ и Црвеном крсту за прикупљање помоћи

Поводом тешке хуманитарне ситуације на северу Косова и Метохије, која је изазвана одлуком косовских институција да наметну таксу од 100% на сву робу која долази из централне Србије, као и другим рестриктивним мерама Приштине, Епархија рашко-призренска упућује хитан апел свим епархијама Српске Православне Цркве и хуманитарним организацијама да се организује прикупљање хуманитарне помоћи за најугроженије становништво.

ТВ Храм
Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г-дин Теодосије

Наиме, из епархије истичу да је увођењем поменутих такси, противно свим правилима организације ЦЕФТА, српском становништву на КиМ наметнут јарам јер се до сада већином снабдевало робом из централне Србије по приступачнијим ценама.

-Дискриминација робе по пореклу, која нас подсећа на најмрачнија времена европске историје, представља најгрубље кршење људских права. Заједно са акцијом демонстративног паљења и уништавања српске робе пре неколико месеци, изазвано је вишеструко погоршање међуетничких односа и безбедности на целом простору КиМ са несагледивим последицама-наводи се у саопштењу епархије рашко- призренске и додаје да ситуација на северу Косова озбиљно прети да постане алармантна, посебно за најсиромашније и социјално угрожено становништво, које нема начина да се снабедва нити скупљом робом са југа Косова нити да робу у мањим количинама куупује изван Покрајине.Наставак ове неодрживе ситуације према наводима епархије рашко-призренске,утицаће на постепено исељавање преосталог српског становништва, што је, како се додаје,очигледно и циљ приштинских власти које лицемерно представљају овај хуманитарни проблем као политички и тиме користе српски народ на КиМ као таоце.

Чак је, како даље истичу у епархијском саопштењу, и фамозно слање смешно мале количине робе коју су упутиле приштинске институције у Бошњачку махалу у северној Митровици била пре свега позориштна представа.Истовремено, уз апел за помоћ епархија је саопштила да ће на два пункта на северу, код цркве светог Димитрија у северној Митровици и манастиру Бањска у општини Звечан доставити хуманитарне пакете из Народних кухиња у косовском поморављу из кијих се храни око 2000 социјално угрожених лица.

-Очекујемо да ће се на овај наш хуманитарни апел брзо одазвати наше Епархије и хуманитарне организације, посебно и Црвени крст, како у земљи, тако и у иностранству и да ће хуманитарна роба бити у наредним данима и недељама допремана на КиМ-истичу из епархије рашко-призренске уз напомену да овај апел не представља никакво мешање у политику, већ да је реакција Цркве на невиђене злоупотребе које се врше над недужним становништвом, посебно нашим верним народом на северу Косова и Метохије, које се рестриктивним мерама лишава основних слобода и права. Такође из Епархије очекују и да међународне институције што ургентније реагују на ову ситуацију и помогну у изналажењу решења које би заштитило права грађана и омогућило нормалан живот који сада није могућ.

ПОДРШКА

Епископ рашко-призренски Теодосије служио је у уторак литургију у храму Св. Димитрија у Косовској Митровици и тиме пружио молитвену подршку верном народу на овом простору. У разговору са свештенством и верницима Владика се упознао са најновијом хуманитарном ситуацијом, која по сведочењу верника није била гора још од времена рата.

Повезане вести

Вести