ПЕТАК, 26. 1. 2018 - 19:37

Извор: РТС

Дежева - Нови храм у постојбини Немањића

Мештани Дежевске долине окупиће се да обележе Савиндан. Генерације ђака, рођених у постојбини Немањића историју не уче само из уџбеника.

Извор: РТС
Храм у Дежеви


Ученици Основне школе "Растко Немањић" у Дежеви, недалеко од родног места Светог Саве, уче о најсветлијем периоду средњовековне српске историје, гледајући кроз прозор учионице. О овој привилегији радо говоре:

"Ја се често играм тамо где су били двори Немањића. Ту где се играо Свети Сава играм се и ја и због тога сам веома поносан."

У близини школе ниче храм посвећен првом српском просветитељу и утемељивачу Српске православне цркве.

"Хвала Богу, од 2012. године када је у овом месецу постављен камен темељац, од тада је урађено доста. До сада смо имали веома значајну помоћ од државе, од председника који је лично био и посетио нас овде и који је дао део средстава. На пролеће као и од Епархије рашко-призренске и епископа Теодосија", каже Иван Јеремић, дежевски парох.

Извор: РТС
Дежева: Храм у изградњи

 

У близини храма налазе се остаци старе Немањићке цркве, а недалеко је Петрова црква као и манастири Ђурђеви ступови и Сопоћани.

Овде је Стефан Немања стварао прву српску државу. Овде су се одржавали сабори и доносиле важне одлуке за српски народ. Одавде су потекли, Вукан, Стефан Првовенчани и Растко, а овде су расли и други Немањићи: Радослав, Владислав, Урош, Драгутин и Милутин.

На овај храм у постојбини Немањића чекало се осам векова. Планирано је да буде завршен до наредног лета.

Повезане вести

Вести