ЧЕТВРТАК, 23. 8. 2018 - 12:09

Извор: ТВ Храм

РАДОВИ НА ЗАВРШЕТКУ ИЗГРАДЊЕ ХРАМА СВЕТОГ САВЕ СУ У ПУНОМ ЈЕКУ: Погледајте шта се тренутно ради (ФОТО)

У спомен-храму Светог Саве на Врачару у току су припремни радови за монтажу мозаика, тј. малтерисање олтара и источне галерије, а завршено је и псекарење јужне галерије и очекује се почетак њеног малтерисања. Први шлепер мозаика за олтарску апсиду требало би да стигне крајем септембра-почетком октобра и на њему ради око 140 руских уметника.

ТВ Храм
Поглед на куполу спомен-храма Светог Саве на Врачару

Монтажа скеле је у току. У плану је да до краја августа целокупна површина свих галерија у Храму буде под скелама, што ће отворити могућност повећања капацитета радне снаге и отварање нових површина за рад. Уједно се завршава монтажа лифта, који ће служити за подизање терета на скелу, ради монтаже мозаика и преосталих грађевинских материјала.

У току су радови на облагању степеништа каменом у звоницима, које ће дозволити несметан приступ горњим нивоима у Храму а  почела је и монтажа хорског лифта, која ће омогућити превоз људи на хорске платформе.

ТВ Храм
Радови су интензивирани

Вајар Небојша Савовић-Hec ради на украшавању спољних капитела, који ће додатно украсити и увеличати улазе у Храм и додатно обогатити постојеће капителе и њихове носеће стубове.

Комисија коју је одредио Свети Архијерејски Синод Српске православне цркве редовно се састаје и обилази радове на пројекту завршетка Храма. Тренутно главни инжењер на извђењу радова у Храму је дипломирани инжењер г-дин Никола Обрадовић.

ТВ Храм
Радови су интензивирани

У току су и фасадерски радови на малој цркви Светог Саве. Ради се професионална израда фасаде од пикованог камена, водећи рачуна о свим розетнама и украсним детаљима. С овим фасадерским радовима који се приводе крају, реновирање мале цркве било би у потпуности завршено.

ТВ Храм
Мала црква Светог Саве заблистаће у свом новом руху

Повезане вести

Вести