СРЕДА, 18. 7. 2018 - 01:45

Поводом 100 година страдања Царске породице Романов - Патријарх Кирил предводио Литију трасом дугом 21 километар

У ноћи између 16. и 17. јула 2018. године, о стогодишњици погубљења царске породице, Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил одслужио је Божанску Литургију на подијуму испред Спомен цркве на крви, у спомен Светих светих просијалих у руској земљи, у Екатеринбургу. Платформа је постављена на терену испред двери доње цркве, где је „Царска одаја“ - капела у част Светих царских страстотерпеца, подигнута на месту убиства царске породице.

РПЦ
Капела подигнута у част Светих царских мученика, подигнута на месту убиства царске породице.

Богослужење на месту мучеништва Светих царских страстотерпаца и њихове верне послуге била је круна Царских дана у Митрополији екатеринбуршкој о стогодишњици трагичних догађаја. Свети царски страстотерпци: цар Николај II Александрович, царица Александра Фјодоровна, царевић Алексеј, велике кнегиње Олга, Татјана, Марија, Анастасија примили су мученичку смрт пре 100 година, у ноћи између 16. и 17. јула 1918. године, у подруму куће Ипатијевих. У периоду од 2000. до 2003. године, на месту Ипатијеве куће срушене 1977. године изграђен је Спомен-храм на крви.

РПЦ
Литургији је присуствовали неколико хиљада верника

Његовој Светости су саслуживали: Митрополит кијевски и све Украјине Онуфрије; Митрополит крутицки и коломенски Јувеналије; Митрополит кишињевски и све Молдавије Владимир; Митрополит астански и казахстански Александар; Митрополит ташкентски и узбекистански Викентије; Митрополит петроградски и ладошки Варсонуфије; Митрополит мински и заславски Павле и други архијереји, свештеници и ђакони.

РПЦ
Патријарх Кирил са Архијерејима Руске православне цркве

Божанској служби су присуствовали и представници Дома Романових: велика кнегиња М.В. Романова, О.Н. Куликовскаја-Романова, П.Е. Куликовски-Романов, Л.А. Куликовскаја-Романова.

Многобројни верници су гледали емитовање на великим екранима инсталираним на Царској улици поред Храма на крви.

После сугубе јектеније Предстојатељ Руске Православне Цркве произнео је молитву за мир у Украјини.

Једна прозба на заупокојеној јектенији гласила је: „Још се се молимо за упокојење душа усопших слугу Божјих на овом месту убијених Јована, Алексија, Ане и свих у времену жестоког безбожничког прогона побијених; за оне који су скончали у логорима, у тамницама и у оковима од рана, болести и смрти; за оне који су умрли у тешким радовима и  за све који су се подвизавали у исповедању вере, и да им се опрости сваки грех вољни и невољни.“

РПЦ
Представници дома Романових

Пред причешће Његова Светост је одржао проповед. Његова Светост је поклонио Цркви на крви  литијски крст, а за друге храмове Митрополије екатеринбуршке 15 олтарских јеванђеља.

Сверуски патријарх Кирил предводио литију до Јанине Јаме

На крају свете Литургије, Његова Светост Патријарх московски и све Русије г. Кирил предводио је традиционалну литију од места мучеништва Светих царских страстотерпеца и њихових верних слугу до манастира Светих царских страстотерпеца у Јанина Јами (далеко 21 км). Пут литије је био: ул. Царскаја– ул. Толмачева - ул. Ленина – ул. Татишчева - ул. Бебелја – ул. Техничка – ул. Решетскаја - Железнички шумски парк - насеље Шувакиш - Јанина јама.

РПЦ
Патријарх Кирил предводио је Литију

По традицији, литија је проведена с црквеним барјацима и иконама, међу којима је била и икона цара Николаја величине два метра, изображена 2017. године за цркву у част иконе Богородице „Державне“ (Владатељке) на Јаниној Јами. Икона је с рамом била тешка око 150 килограма, па су направљена посебна носила на точковима.

У ноћном богослужењу и литији учествовали су и добровољци Царских дана. Међу добровољцима су били представници православних омладинских удружења Митрополије екатеринбуршке и других епархија Руске Православне Цркве. Такође у организацији Царских дана учествовали су представници секуларних организација: Министарства за ванредне ситуације, Савеза спасилаца, Савеза волонтера Русије, Свердловске обласне медицинске школе и други.

РПЦ
Патријарх московски и све Русије г-дин Кирил

Литију је пратило и 25 мобилних група Православне службе за помоћ, која се састојала од свештенства, представника Успенског православног братства из Екатеринбурга, милосрдних сестара, добровољаца. Помагали су људима који услед својих слабости нису могли ходити целом трасом литије.

У порти манастира на Јаниној Јами биле су уређене пољске кухиње и постављени шатори за одмор поклоника по приспећу, јер је траса литије била дуга 21 километар.

Његова Светост Патријарх г. Кирил ходио је читавом трасом литије. У јутарњим часовима 17. јула литија, коју је предводио Предстојатељ Руске Православне Цркве, стигла је у манастир Светих царских страстотерпеца на Јаниној Јами. У манастиру, пред крстом у руднику бр. 7, Његова Светост је савршио молебен светим царским страстотерпцима. Затим се Његова Светост обратио верницима:

РПЦ
Патријарх московски и све Русије г-дин Кирил

-Високопреосвени и Преосвећени Архијереји! Драги оци, браћо и сестре! С радосним осећањем прошли смо овим тужним путем заједно са свима вама на дан када држимо спомем и празнујемо трагични догађај - празнујемо стога јер је овим  догађајем цела царска породица прибројана Сабору светих. И верујемо да је она, породица царских страстотерпеца, заједно с нама у овој молитви и у овој литији.

Узносећи молитве светим Божјим угодницима, призивамо их да буду предстатељи пред Богом за нашу земљу Руску, за наш народ, за нашу Цркву, да Господ заштити нашу Отаџбину и народ и Цркву од сваке смутње, поделе, раскола, од сваког људског зла, како би нам очували истину вере и благочешће нашег народа. Верујемо да ћемо, ако то очувамо, очувати Русију, а земља ће бити велика и људи ће изобилно напредовати. Нека њиховим молитвама Господ очува Руску земљу. Амин, поручио је патријарх Кирил.

Повезане вести

Вести