ЧЕТВРТАК, 19. 7. 2018 - 18:12

Извор: ТВ Храм

У суботу Света Литургија на темељима Храма у насељу Степа Степановић

У суботу, 21. јула од 9:00 часова на темељима храма Преподобне мајке Ангелине у насељу Степа Степановић у Београду биће служена Света Литургија. Позива се верни народ да се окупи на темељима ове светиње у изградњи како би заједно упутили молитву Господу.

ТВ Храм
Овако ће изгледати Црква Преподобне мати Ангелине у насељу Степа Степановић

Изградња Цркве брвнаре у овом насељу блокирана је због протеста једног дела станара овог насеља који не желе православну светињу у свом насељу поручујући да им је инвеститор при куповини станова на тој локацији обећао друге садржаје и да "Црква нема неопходне дозволе за изградњу".

Протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијске управне канцеларије поручује  да Црква има све дозволе за градњу, а да је земљиште на којем се објекат гради добијено заменском реституцијом, што значи да је Српској православној цркви ова парцела понуђена у замену за одређено парче земље које је Цркви национализацијом одузето а које јој не може бити враћено. 

Увидом у планску документацију насеља Степа Степановић из Патријаршије су увидели да постоји неколико слободних парцела, између осталог и ова коју је Црква добила а на којој није планирана градња било каквог објекта.

ТВ Храм
Протојереј-ставрофор Стојадин Павловић, директор Патријаршијске упавне канцеларије

"Српска православна црква никада није тражила од државе да мења већ постојећи план градње нити да избрише одређени садржај. Површина плаца који је Црква добила у насељу Степа Степановић износи 21 ар, али поред њега постоји готово двоструко већа парцела која је слободна. Има довољно простора за дом здравља и вртић. Подржаћемо настојања грађана да добију Дом здравља и радоваћемо се уколико буде поред самог храма. Када је о вртићу реч, Патријаршија је издвојила новац за његову градњу и спремни смо да покријемо све трошкове. Општина Вождовац и градска власт требало би да одреде његову тачну локацију" - рекао је протојереј-ставрофор Стојадин Павловић.

Црква брвнара која ће бити посвећена Преподобној мати Ангелини стигла је из Русије и дар је Радмила Јевтовића из Косјерића, који живи и ради у Русији. Црква ће се простирати на 200 квадратних метара.

Повезане вести

Вести