ЧЕТВРТАК, 31. 5. 2018 - 22:28

Извор: ТВ Храм

ЕПАРХИЈА РАШКО-ПРИЗРЕНСКА ОСУДИЛА СЕРИЈУ НАПАДА НА КиМ: Безбедносна ситуација је све гора, спречите наставак етничког насиља над Србима

Епархија рашко-призренска најоштрије осуђује најновију серију инцидената који указују на вишеструко погоршање безбедносне ситуације у којој живи српски народ са својом Црквом на Косову и Метохији.

ТВ Храм
Епископ рашко-призренски и косовско-метохијски г-дин Теодосије

Пре три дана десетине косовских Албанаца напали су српске вернике који су са својим свештеником дошли да обиђу рушевине цркве Свете Тројице у селу Петрич код Клине и обаве Духовданску литију. У озбиљном инциденту, у коме су нападачи и поред присуства полиције каменицама засули вернике, повређена су тројица Срба.   У јучерашњем инциденту у селу Старо Грацко код Липљана повређена је једна Српкиња са шестомесечном бебом, а група Албанаца код села Жач недалеко од Клине пресрела је локалног свештеника Стевана Марковића који се са породицом враћао са службе у Пећкој Патријаршији.

Свештенику су прво препречили пут, а потом се окупила већа група која је рукама почела да удара о кола и сломила предње стакло на возилу. Двоје петогодишњих близанаца и попадија су том приликом претрпели велики страх јер је један од локалних Албанаца, иначе припадник породице Кељменди која је и раније нападала српске повратнике у Жачу, почео да прети да ће донети оружје. Свештеник је после тога имао у Осојану састанак са британским амбасадором г. Руаријем Оконелом коме је детаљно испричао шта се догодило као и шта је било у Петричу јер је отац  Стеван био заједно са верницима у литији. 

Синоћ је такође нападнута и амбуланта у српском повратничком селу Новаке код Призрена. У нападу су проваљена врата и уништен је већи део документације. Инцидент је данас пријављен полицији али се по обичају не очекују, као ни до сада, никакви резултати. 

Поред настављања кршења одлуке Уставног суда Косова о дечанској земљи, коју садашњи као и бивши председник општине Дечани упорно негира и спречава регистрацију у катастру, као и покушаја претварања локалног пута који пролази поред манастира у магистрални пут према Црној Гори, ови најновији инциденти показују да се безбедносна ситуација за Србе на Косову и Метохији интензивно погоршава. Косовске институције, што својом пасивношћу, а у случају Дечана и директним учешћем, непосредно доприносе ескалацији ситуације. Изјаве дечанског градоначелника и министра инфраструктуре против Српске Православне Цркве су претеће и неодговорне и погоршавају ионако већ годинама лошу безбедносну ситуацију у овој општини.

Епархија Рашко-призренска позива надлежне институције на Косову и Метохији да поштују постојеће законе и зауставе ескалацију етничког насиља и нетолеранције. Кршење верских права, посебно православних Срба на Косову и Метохији верификовано је и најновијим извештајем Стејт Департмента о верским слободама, где се наводи онемогућавање слободног приступа верницима појединим објектима и указује на често кршење постојећих закона који регулишу права Српске Православне Цркве и невећинских заједница на овом простору. 

Епархија такође апелује на међународне представнике и институције да учине све што је у њиховој моћи да се спречи наставак етничког насиља и омогући нормалан и безбедан живот српском народу на Косову и Метохији. 

Дато у канцеларији Епархије рашко-призренске Призрен-Грачаница,
31. мај 2018. године

Повезане вести

Вести