ПОНЕДЕЉАК, 12. 3. 2018 - 10:00

Извор: РТРС

Сећање на девојчице убијене у Грбавици; тужилаштво БиХ и даље ћути

У Миљевићима је служен помен девојчицама Милици Лаловић и Наташи Учур, убијеним 11. марта 1995. године у сарајевском насељу Грбавица, које је тада било у саставу Српског Сарајева. Тужилаштво БиХ ћути о овом злочину док су из СИПА саопштили да нису истраживали убиство Наташе и Милице.

РТРС

У Миљевићима је одржан историјски час за старије основце из школа "Свети Сава", "Петар Петровић Његош" и "Јован Дучић". Била је то прилика да из прве руке сазнају више о блиској прошлости, о злом времену када су снајперски хици прекинули детињство Наташе и Милице.

- Долазим из школе у коју су ишле Милица и Наташа. Наша је обавеза да се сећамо њиховог страдања да не заборавимо - каже Лука Обреновић, ученик Основне школе "Свети Сава" из Источног Сарајева.

Данијела Мрда, посланик у Народној скупштини Републике Српске нагласила је да никада не смемо заборавити невине жртве и да сећање на њих мора заувијек да живи.

- Новим генерацијама остављамо у наслеђе да чувају и негују успомену на страдале дечаке и девојчице Источног Сарајева и целе Републике Српске у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату - истакла је Мрда.

Покренута је иницијатива да се у кругу ОШ "Свети Сава" постави спомен-обележје као трајно подсећање на убијене ученике ове школе, али и сву децу Источног Сарајева која су страдала у рату.

Наташа Учур имала је девет, а Милица десет година. Било је потписано примирје, леп мартовски дан измамио их је у парк. Снајперски хици упућени из зграде "Лорис", која је била под контролом тзв. Армије РБиХ, прекинули су њихову последњу игру ластиша.

- Нас пет, шест војника је седело за столом, пили смо кафу. Испред нас, на неких 20-так центиметара, пет, шест девојчица и дечака играли су се ластиша и с лоптом. Одједном се зачуо један, а потом и други пуцањ и девојчице су пале - присећа се Предраг Чаркић, припадник Војске Републике Српске са Грбавице.

Прота Војо Чаркић пре 23 године сахранио је девојчице, а данас им је служио помен. Окупљеној деци испричао је болну причу о неопростивом божијем греху снајперисте. Кажу да је то био Сејо Пискић, који никада није одговарао за почињено нед

ело.

Вести