УТОРАК, 9. 7. 2019 - 13:00

Извор: Зорица Зец

Прослављен Дан породице у руској цркви у Београду

Његово Преосвештенство Епископ ремезијански Стефан началствовао је 8 . јула светом архијерејском Литургијом у руској цркви Свете Тројице у Београду.

З. Зец
Дан породице у Руској Цркви у Београду

Дан породице, љубави и верности почео је да се обележава пре пет векова у древном руском граду Мурому; званично је као руски празник установљен пре десет година и свечано се прославља у градовима широм Русије.

Дан породице, љубави и верности је у тесној вези са Православљем и има дубоке корене у хришћанству с обзиром на то да породица треба да буде мала домаћа Црква у којој се негују јеванђељски живот и све хришћанске врлине. У Руској Православној Цркви двоје светих подвижника Петар и Февронија одувек су штитили брачне супружнике и њихове породице. У новије време када је била потреба за конкретнијом афирмацијом породице и осталих традиционалних вредности, руска држава је уврстила овај празник у свој календар дајући тако подршку напорима Цркве да се народ и друштво са становишта светог Јеванђеља заштите од штетних и неморалних утицаја.  

Симбол Дана породице, љубави и верности је бела рада, прелеп пољски цвет који се, иначе, у Русији од давнина сматра цветом љубави. Руски дом у Београду, уз благослов и подршку Подворја Руске Православне Цркве у Београду и Српске Православне Цркве, обележава Празник породице у Србији. Од раног јутра су вредне Рускиње украшавале храм и порту и спремале да свима приреде радост због предстојећег литургијског сабрања и празновања брачног живота и брачне верности, под покровитељством Преподобних Петра и Февроније.

З. Зец
Дан породице у Руској Цркви у Београду

Верни народ из Београда и неколико других градова, као и гости из Русије и других земаља који бораве у нашој земљи, сабрао се у раним јутарњим сатима да дочека архијереја Српске Православне Цркве који је, са благословом Његове Светости Свјатјејшег г. Иринеја, началствовао торжественом Литургијом. Уз свештенство руске цркве Свете Тројице и домаћина протојереја Виталија Тарасјева, епископу Стефану су саслуживали протојереј-ставрофор Сретен Младеновић, сабрат цркве Светог апостола и јеванђелиста Марка; протојереји Иван Делић (Епархија банатска) и Михајло Рапајић из Покровске цркве на Звездари, протођакони Стеван Рапајић и Младен Ковачевић, као и ђакон Владимир Руменић (Архиепископија београдско-карловачка). Хор руске цркве за певницом славио је песмама Господа и величао Празник породице.

У 8,30 часова звона руске цркве Свете Тројице означила су почетак свете Литургије и позив свима широм васељене да прославе преподобне подвижнике, заштитнике породице, верности, љубави - Петра и Февронију Муромске. 

З. Зец
Дан породице у Руској Цркви у Београду

Протојереј Виталије Тарасјев је после Литургије заблагодарио патријарху српском Иринеју на благослову и епископу ремезијанском Стефану на торжественој Литургији у цркви Свете Тројице, када руски, а са њим и српски светосавски народ, врши молитвени спомен на Преподобне подвижнике Петра и Февронију.

Прота Виталије даривао је епископу Стефану у спомен на празнични дан бројаницу од каменчића са Урала коју је израдила једна благочестива жена из околине манастира Сергејеве Лавре. Епископ је заблагодарио оцу Виталију на речима гостољубља, честитао празник, казавши да је молитва најважнија за свакога од нас и да је најважније да се молимо једни за друге. Поводом Празника породице, који је установила Руска Црква и држава, епископ Стефан је упутио очинску поуку да је благословено живети по јеванђељским заповестима.

Литургијском сабрању присуствовали су Денис Кузнедељев, отправник послова, и Јевгеније Дјомин, заменик директора Руског дома у Београду.

Додела медаља за оне који су у браку више од двадесет година, организована је увече истог дана у 19 часова у Руском дому.

Повезане вести

Вести