ПРОГРАМ НОВОГ ЕПИСКОПА МИЛЕШЕВСКОГ: Рађање, васпитање и образовање!

"Треба да стварамо добре и образоване људе јер човек без васпитања може сам да сруши цивилизацију. У свету у којем све напредује, човек се неће снаћи ако се не врати исходишту свог духовног и културног бића."
 
Ово је прва порука свим народима на овим просторима коју је за "Блиц" упутио тек устоличени Епископ милешевски Атанасије Ракита. Нови владика манастира Милешева код Пријепоља прекјуче је и званично постављен на чело те епархије на свечаности на којој су присуствовали највиши државници, како из земље тако и из региона, као и представници верских заједница. Владика Атанасије сматра да таква јединствена подршка представља велики изазов, али и одговорност.
 
- Морамо задржати народ овде. Председник општине Пријепоље пожалио се да се све мање људи рађа, да се школе затварају, а ја имам да поручим само три речи: рађање, васпитавање и образовање. То мора ићи заједно, јер ако једно недостаје, губитак је велики - објашњава владика Атанасије.
 
Новоустоличени епископ каже да сваки напредак долази из корена, а да је манастир Милешева исходиште нашег духовног и културног бића.
 
- Манастир ће ускоро обележити 800 година постојања. Бели анђео није случајно ктитор овог манастира јер се први појавио на Христовом гробу и први указао на Христово васкрснуће. Тај Бели анђео ме инспирише. Желим да кроз мој рад "Бели анђео" има прођу, да покренемо прођу живота - истиче владика Атанасије.
 
Како каже, зато је потребно ујединити добру вољу свих људи.
 
- Црква је организам којем је крвоток дао Исус Христ силом свог васкрсења. Том силом дао је живот свим народима на овим просторима. Зато је добро да су се на устоличењу спојили и Србија и Босна и Херцеговина, да је свечаности присустовао и врх државе, Војске, Цркве, просвете и представници Исламске заједнице. Не памтим толику подршку, можда само приликом устоличења патријарха. То је, заиста, велики изазов, али и одговорност - наглашава епископ.
 
 
Дугогогодишњи колега владике Атанасија на Богословском факултету, професор Радомир Поповић, сматра да је манастир Милешева добио достојног епископа.
 
- Атанасије је један од најзаслужнијих за увођење веронауке у школе. Велику је енергију уложио приликом избора вероучитеља. Ђак је чувеног њујоршког теолога Јована Мајендорфа, радио је у једној од најсиромашнијих епархија у Босни... Има истанчан осећај за људе и њихове потребе. Енглески говори као матерњи, а у годинама је када може пуно да путује и ради - каже Поповић.
 
Ђак чувеног Мајендорфа и викар патријарха Павла
 
На крштењу је добио име Светко. Завршио је основну школу у Бабићима у БиХ, затим Православну богословију у манастиру Крка. Замонашио се као матурант Богословије 7. маја 1977. Годину дана касније, отпутовао је у Америку, где је завршио два интензивна курса енглеског језика у Катедрали знања у Питсбургу. Уписао се на Богословску академију Светог Владимира у Њујорку. Професори су му били свештеници Александар Шмеман и Јован Мајендорф, теолози светског гласа. Дипломирао је у року са одличним успехом.
 
У септембру 1981. године започео је наставничку каријеру у Богословији у манастиру Крка. После две године Синод СПЦ га премешта у Богословију Светог Кирила и Методија у Призрену, где је предавао 11 година, до 1994. Одлично је упознао Косово и Метохију, заволео тај део српске земље и богослужио на целој тој територији, а највише у манастиру Девич.
 
На позив патријарха Павла у јесен 1994. прешао је у Београд, где је радио као асистент код епископа Атанасија (Јевтића) на Катедри за патрологију на Богословском факултету. У исто време је на факултету у Фочи предавао Историју религије и био уредник "Православља", званичног гласила СПЦ.
 
Године 1999. изабран је и хиротонисан за викарног епископа хвостанског. Као викар патријарха Павла био је уредник Информативне службе СПЦ - "Православље прес", а највише је допринео у руковођењу радом православних вероучитеља у јавним школама као председник Одбора за веронауку Архиепископије београдско-карловачке.
 
У мају 2013. изабран је за епископа бихаћко-петровачког. Свети синод му је поверио службу представника СПЦ пред Министарством одбране и Оружаних снага БиХ. У мају 2017. године на редовном заседању Сабора изабран је за епископа упражњене Епархије милешевске. Епископ Атанасије биће четврти епископ милешевски од њеног оснивања 1992. године.
 
Извор Блиц
Аутор: Марко Ташковић