ПОНЕДЕЉАК, 27. 1. 2020 - 18:58

Извор: Радио Слово љубве

Патријарх Иринеj: Свети Сава нам је данас потребан да нас уједини и сачува од искушења

Његова Светост Патријарх г. Иринеј, служио је овог јутра, на празник Светога Саве, Свету архијерејску Литургију у крипти Спомен Храма на Врачару, известио је репортер Радија Слово љубве, Марко Весић.

Радио Слово љубве

Његовој Светости Патирјарху Иринеју саслуживао је викарни Епископ ремезијанског Г. Стефан, протојереји – ставрофори: проф др Владимир Вукашиновић, Божо Бакајлић, Бранко Митровић, Радивој Панић, протојереј Ненад Јовановић, јереј Владимир Левићанин, протођакон Младен Ковачевић и ђакон Радомир Врућинић, као и ипођакон Владимир Јелић и чтечеви Милош Шарић и Милош Стаменковић.
Својим благољепијем молитвено литургијско славље су улепшали два мешовита хора при Спомен Храму: хор „Мокрањац“ и хор Храма Светог Саве, којима је дириговала гђа. Катарина Станковић. Посебној молитвеној радости је допринео дечији хор Храма Светог Саве „Растко“ коме је дириговала гђа. Стојанка Вукомановић.
После Светог Причешћа, коме је приступио и велики број деце, и резања славског колача, Његова Светост Патирјарх Иринеј је произнео беседу у којој је поучио свештенство и верни народ о важности лика и дела светог Саве. Свјатјејши је у беседи, између осталог рекао: „данас је велики дан за СПЦ, за српску историју и за наш народ. Данас нас је све окупи и сабрао наш духовни просветитељ свети Сава“. Ми требамо посебно данас да се угледамо на светосавску јеванђеоску мисао, која је светог Саву водила целог његовог живота. Јер да немамо ту јеванђељску истину, коју нам је свети Сава утемељио у срце, ко зна да ли би уопште и постојали као народ.
Основа сваког дела светог Саве јесте да је он био свети човек, да је био раван Апостолима Христовим. Зато је свети Сава био потребана нашој историји и култури, „али ништа мање он нам је и данас потребан. Нама треба његов дух и личност да уједини нас раздељене и подељене разним идеологијама. Зато се молимо да нам свети Сава буде на помоћ и да нас сачува од многих искушења“, закључио је Свјатјејши у својој беседи.

Повезане вести