ПАТРИЈАРХ ПАВЛЕ У ОЧИМА ФРАНЦУЗА: Представљена књига "Патријарх српски Павле" француског теолога и филозофа Жана Клода Ларшеа

Књига француског теолога и филозофа Жана Клода Ларшеа „Патријарх српски Павле – светитељ наших дана” представљена је у сали „Борислав Пекић” у оквиру 61. Међународног сајма књига у Београду. Књигу је са француског превео Ненад Стаменковић у издању Службеног гласника и Центра за црквене студије из Ниша. О књизи је говорио патријарх Иринеј, нагласивши да је патријарх Павле био човек смирења, интелектуалац који се није одвајао од књиге, који је живео као најобичнији човек и радио све послове у цркви и манастиру као и искушeници и монаси.

"Толико је био скроман да ни у манастиру једно време нису знали да је изабран за епископа. Никада није имао кола ни телефон. Коме сам потребан, нека ми пише, говорио је. После богослужења остајао би да ученицима одговара на њихова питања. Имао је велику љубав према људима, али није волео нераднике и пушаче. Подизао је куће сиротињи са Косова. Шкрт је био према себи, а издашан помажући другима у страдању, невољи, патњи. Био је велика личност која се појавила у нашем времену и мудро се сналазио у времену које је било и критично за цркву. Многи су га доживљавали као свеца још за живота. И данас долазе људи из целе Србије да посете његов гроб" - рекао је Патријарх Иринеј.

Јелена Триван, директорка Службеног гласника, нагласила је да је Жан Клод Ларше показао зашто је цео православни свет доживљавао српског патријарха као свеца и како је изгледао из угла страних теолога:

"Књига прати патријархов животопис кроз његова сведочанства у којима се види колико је био духован, посвећен Богу, духовит човек. За аутора ове књиге веома важан период је понашање нашег патријарха за време рата када је у том најтурбулентнијем периоду био на челу Српске православне цркве и у време национализма показао шта је права хришћанска љубав. Из тог периода памтимо његову реченицу: Најтеже је бити човек међу људима. Мало је познато да је био и просветитељ, да је обилазио манастире и образовао монахе и подизао укупно образовање српског свештенства, учинивши га престижнијим и цењенијим. Сам је рекао да је нерадо постао патријарх, али да је прихватио ту функцију не да би владао другима, већ да би им служио", рекла је Јелена Триван.

Уредник књиге Славиша Орловић изјаво је да је Патријарх Павле остао духовни оријенир нашег народа и да ћемо га памтити и по реченици „Да нам речи буду благе, а докази јаки”. Подсетио је да је Ларше водећи православни теолог у свету, са два доктората, из филозофије и теологије, и да је аутор 24 књиге. Сам Ларше је познавао и уважавао Јустина Поповића, а дела Николаја Велимировића је објавио у оквиру колекције „Велики православни духовници 20. века”, коју је основао и којом руководи у издавачкој кући „Лаж дом” из Лозане. Неколико Ларшеових књига преведено је на српски језик (Теологија тела, Личност и природа, Теологија болести...), а ускоро ће бити преведена и књига Лечење духовних болести.

ИЗВОР: Политика