ОВАЈ СВЕТИТЕЉ ЈЕ ВЕЛИКО И ДИВНО СВЕТЛО ПРАВОСЛАВЉА: Иако је крштан тек са 30 година и отац му је био незнабожац! (ВИДЕО)

Свети Григорије Богослов је велико и дивно светло православне Цркве, како по чистоти карактера, тако и по ненадмашној дубини ума. Отац који се такође звао Григорије најпре беше незнабожац, јер би рођен од нехришћанских родитеља, а мајка светог Григорија, блажена Нона, беше хришћанка, рођена од хришћанских родитеља, и од малена васпитана у вери и страху Божјем. По промислу Божјем она би удата за незнабожног мужа, да би и њега привела у свету веру - што и би. После светог крштења Григорије стаде водити праведан и богоугодни живот, као што и доликује истинском и правом хришћанину. Када добише сина, дадоше му име Григорије. У то време беше обичај у многих хришћана да крштење одлажу до оног узраста и година, у којима се Господ наш Христос крсти од Јована на Јордану, те тако и  дете свети Григорије не би одмах крштено, него крштење његово би одложено до његове тридесете године. 

Комплетну причу о Светом Григорију Богослову погледајте у новом издању емисије 'Хришћански траг' аутора Радомира Врућинића, професора Богословије Светог Саве у Београду.